Recep Tayyip Erdogan török államfő arcát ábrázoló – áthúzott – transzparensekkel és török zászlók égetésével kezdődött tömegdemonstráció Bagdadban. Szombaton az iraki nép utcára vonult, és követelte a török katonák kivonását Észak-Irakból.
Az iraki fővárosban összegyűlt tömeg követelte, hogy a megszálló erők azonnal hagyják el az országot; a megmozduláson részt vett több befolyásos iraki vezető, emellett szemtanúk arról számoltak be, hogy egy török vállalatot hirdető reklámplakát közelében a tüntetők a török zászlót kezdték égetni. A helyszíni beszámolók szerint Nouri al-Maliki alelnök is személyesen megjelent a tüntetésen, emellett síita milíciák tagjai is gyülekezni kezdtek – katonai egyenruhában -, és ígéretet tettek arra, hogy amennyiben az ENSZ nem kényszeríti Törökországot a megszálló erők kivonására, maguk veszik fel a harcot az agresszorral. Az Associated Press amerikai hírügynökség szintén beszámolt az esetről, hangsúlyozva, hogy a megmozduláson látványosan nagy létszámban jelentek meg síita félkatonai erők tagjai.
John McCain, az amerikai szenátus katonai bizottságának elnöke, és Lindsey Graham republikánus elnökjelölt november 29-én tett javaslatot arra, hogy török csapatok kell szárazföldi beavatkozást kezdjenek Irak területén. Napokkal később a török hadsereg bevonult Irakba, miközben Bagdad egyértelművé tette, hogy erre nem adott engedélyt. Az iraki kormány több alkalommal hivatalos úton is felszólította Törökországot, hogy vonja ki katonai erőit az észak-iraki területekről. Erdogan azonban egyértelművé tette; a kormány engedélye nélkül is fenntartják a katonai jelenlétet Észak-Irakban. Bagdad a fentiek miatt megszállásnak nyilvánította a török csapatok bevonulását, és a kormányfő bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak a török agresszió miatt.
November 8-án Núri el-Máliki bejelentette, hogy Irak egy regionális összeesküvés áldozatává vált, melynek eredményeként megbomolhat az ország területi egysége. Az alelnök kijelentette; a nyugati koalíciónak nem célja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolása, ehelyett Irak területi egységét akarja megbontani. Törökország amiatt küldte be csapatait bizonyos észak-iraki régiókba, hogy ott biztosítsa; Irak darabokra szakítása után saját ellenőrzése alatt tudja tartani azokat az értékes olajlelőhelyeket, melyeken most az Iszlám Állammal együttműködve illegálisan folytat olajkitermelést.

http://www.hidfo.ru/2015/12/a-torok-megszallas-ellen-tuntettek-bagdadban/