Már a német közéletben is céltáblává vált Angela Merkel, aki kancellárként korábban még viszonyítási pont volt a legbefolyásosabb politikusok számára is, de a liberális bevándorlás-politikával saját hatalmát ásta alá. Német újságírók szerint Merkel politikai hatalma erodálódott, bukása elkerülhetetlen.
Erik Kirschbaum – újságíró – úgy véli, Angela Merkel szabadesésben csökkenő támogatottsága a németországi politika utóbbi két évtizedének egyik leglátványosabb bukása lehet; a külső szemlélő számára a kancellár hatalma és befolyása töretlen, de a színfalak mögött Merkel hatalma erodálódott – mára a politikusok többsége csak megkerülendő akadálynak tartja, de nem hatalmi tényezőnek. Merkel bukása bármelyik pillanatban bekövetkezhet, és azon a napon mindenki számára egyértelmű lesz, hogy az általa képviselt bevándorlás-politika is megbukott Európában.
A német újságírók a migrációs válság kezdetén még központi utasításoknak megfelelő értelmezési közegben kellett írják a bevándorlással kapcsolatos híreket, de mára ez az állapot szintén felbomlott; az újságírók tekintélyes része Merkel támogatottság-csökkenésének indokával foglalkozik, amivel maga is hozzájárul a kancellár bukásához. Erik Kirschbaum amerikai-német újságíró szerint Angela Merkel mára nem az az országot – és Európát – egyesítő erő, aminek támogatói mutatni akarják, ehelyett a kancellár személye megosztó tényezővé vált, ami a kormányképtelenség szélére sodorta Németország politikai vezetését. Merkel támogatottsága évtizedes hivatali idejéhez képest ma áll legalacsonyabban, és a migrációs válság kezeletlenül hagyásával hatalma tovább erodálódik.
A kancellárt mostanra koalíciós szövetségesei, saját párttársai és helyi vezetők is kritizálják, a német politikusok többsége pedig attól tart, hogy Németország elveszíti az ellenőrzést saját határai felett, amiért Angela Merkel egy személyben tehető felelőssé. A kereszténydemokrata politikusok szerint ugyan idén már nem fognak Merkel személyét illetően bizalmatlansági szavazást tartani, de számos vita van folyamatban arról, miért választotta az amerikai Times magazin az év emberévé Angela Merkelt éppen akkor, amikor Európa miatta nem képes kezelni a kontinens elözönlését. Armin Schuster kijelentette, hogy az emberek ellenőrizetlenül özönlenek át a határon, Németország feladta az önvédelmet, és Angela Merkel nemzetbiztonsági szempontból rémálommá változtatta az országot.


http://www.hidfo.ru/2015/12/merkel-befogado-politikaja-elhozta-a-terrorizmus-korszakat-europaba/