Willy Wimmer, volt védelmi minisztériumi államtitkár szerint Oroszország politikája megértésének legjobb módja az lenne, ha a német TV- és rádiócsatornák is – német nyelven – élő adásban közvetítenének olyan eseményeket, mint Vlagyimir Putyin éves sajtókonferenciája.
A volt államtitkár szerint nagy mértékben könnyítené a világpolitikai környezet megértését, és elősegítené az ellentétek csökkentését, ha a német média élőben közvetítené azt sajtókonferenciát, melynek során Vlagyimir Putyin a világ számos pontjáról érkező újságírók kérdéseire élő adásban válaszol. Wimmer kijelentette; elfogadhatatlan, hogy a német sajtó szándékosan egyoldalúan tudósít az orosz politika alakulásáról, és előre megfontolt szándékkal nem tesz német nyelven hozzáférhetővé a világpolitika egyes eseményeivel kapcsolatban alternatív értelmezéseket, valamint nem teszi lehetővé, hogy a német polgárok ezekhez az alternatív megközelítésekhez az eredeti forrásból juthassanak hozzá.
“A legjobb módja annak, hogy a német nép megértse Oroszország politikáját, az lenne, hogy az ilyen sajtókonferenciához hasonló eseményeket a német TV- és rádióállomások élő adásban, német nyelven közvetítsék.”
A politikus ezen felül elmondta, Európában egy igen káros szokássá vált, hogy a médiamágnások szándékosan nem teszik elérhetővé a fősodorral szemben álló, ám globális viszonylatban jelentős alternatív véleményeket.
“Európában ma kritikus probléma, hogy rákényszerítettek minket annak a békés szomszédpolitikának elfelejtésére, amit még a rómaiaktól örököltünk; meghallgatni a másik felet. Putyin elnök egyedi módon lehetővé teszi, hogy országa politikáját megértsük, ehhez mindössze oda kell figyelnünk a másik félre.”
Wimmer korábban a német védelmi minisztériumban töltött be államtitkári posztot, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlésének volt alelnöke. Most arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai politikában amiatt uralkodott el az ellenségkép-gyártás és demagógia, mert a fővonalú sajtó szándékosan nem teszi lehetővé, hogy az emberek alternatív véleményekkel találkozhassanak. Ehelyett vagy elhallgatja azokat – még ha a globális politika meghatározó tényezői is -, vagy szegényesen számolnak be róla, és saját értelmezési keretüket kapcsolják hozzá.
A politikus ugyanakkor kifejtette; Európa jelenlegi helyzetét nézve az emberek a véleménykontrolltól függetlenül is tudják, mire van szükségünk. Az emberek tömegei alternatív vélemények felé fordulnak, mert a fővonalú média véleménykontrolljának keretein belül már nem találnak elfogadható opciót a jelen Európájában mutatkozó problémák megoldására.http://www.hidfo.ru/2015/12/nemet-politikus-hiaba-a-velemenykontroll-europa-megtalalja-az-alternativat/