Egy aranyfedezetű rubel és jüan a dollár lavinaszerű elhagyását jelentheti, jegyzi meg F. William ...
Itt az új aranyfedezetű valuta, mellyel lecserélhető a dollár, és valamennyi fizetőeszköz a világon
A Világbank informátora azt állítja, hogy a dollár össze fog omlani, és helyére egy új, aranyfedezetű valuta lép

Egy aranyfedezetű rubel és jüan a dollár lavinaszerű elhagyását jelentheti, jegyzi meg F. William Engdahl hozzátéve, hogy csökkenni fog Amerika képessége, hogy a dollár tartalékvaluta szerepét kihasználja, hogy finanszírozzák Washington örökös tengerentúli háborúit.

A helyzet iróniája az, hogy a kínai, az orosz, a brazil és más országok központi bankjai "szöges ellentétben" állnak az amerikai külpolitikai kurzussal, amely dollárt kényszerül felhalmozni "biztonságos" amerikai kincstári adósság formájában annak érdekében, hogy megvédjék gazdaságukat, hangsúlyozza F. William Engdahl amerikai-német kutató, történész és stratégiai kockázati tanácsadó.

Az igazság az, hogy az amerikai dollár szerepe, mint a világ legnagyobb tartalék valutája az ország gazdaságának Achilles-sarka, fejti ki a stratégiai kockázati tanácsadó.

Ugyanakkor az amerikai kincstári adósság dollárban történő megvásárlásával valójában Washington "végtelen" tengerentúli katonai műveleteit finanszírozzák.

Szerencsére "ez csendben változik. 2014-ben Oroszország és Kína aláírtak két gigantikus 30 éves szerződést a Kínának szánt orosz gázról. A szerződések meghatározták, hogy a cserére renminbiben (jüan) és orosz rubelben kerülne sor, nem pedig dollárban. Ez volt a kezdete a 'dollártalanítás' egyre gyorsuló folyamatának, mely a mai napig folyamatban van," - írta cikkében Engdahl a New Eastern Outlook-ban. (1)

A kutató emlékeztet arra, hogy november 27-én az Orosz Központi Bank arról számolt be, hogy első alkalommal vették fel a kínai renminbit (jüan) a hivatalos tartalékvaluták közé.


Továbbá 2015. augusztusában orosz valutakereskedők közel 18 milliárd jüant vásároltak, és csupán 3 milliárd dollárt. Nyilvánvaló, hogy Oroszország fokozatosan növeli a jüan használatát az orosz pénzügyi piacokon, helyettesítve az amerikai dollárt.

"De Oroszország és Kína intézkedései, hogy lecseréljék a dollárt mint közvetítő valutát a kétoldalú kereskedelemben, melynek léptéke jelentősen megnőtt a 2014 márciusában bevezetett amerikai és EU szankciók miatt, még nem értek véget," - jegyzi meg a kutató.

Engdahl szerint egyértelmű jelek utalnak arra, hogy az arany "drámai visszatérése történik a világ pénzügyi színpadára."

És ez nem az összes jó hír Washington számára.

Miközben sokan azt hiszik, hogy az amerikai Federal Reserve mintegy 8133 tonna aranyat őriz, a pletykák szerint a dolgok nem azok, aminek látszanak, és "az aranykamra Fort Knoxban" már majdnem üres, mondja Engdahl.

Tovább tüzelve a kétségeket, melyek körüllengik az USA hivatalos aranystatisztikáját, egy furcsa esemény történt 2012-ben.

"2012-ben a német kormány kérte a Federal Reserve-t, hogy adja vissza a német központi bank aranyát, amelyet 'letétbe helyezett' a Bundesbank a Fed-nél. Megdöbbentve a világot, az amerikai központi bank megtagadta az arany visszaadását Németországnak azt a sovány mentséget felhozva, hogy a Federal Reserve 'nem tudott különbséget tenni a német és az amerikai aranyrudak között...' Talán azt kellene hinnünk, hogy az amerikai Federal Reserve aranyát a könyvvizsgálók az USA költségvetési megszorításaiba fektették be?" - kérdi a kutató.

Engdahl megjegyzi, hogy Németországot tartják a második legnagyobb arany tulajdonosnak 3381 tonna aranyrúd tartalékkal.

Közben Moszkva és Peking kitartóan növeli aranytartalékait.

Engdahl hangsúlyozza, hogy 2013. januárjától a hivatalos orosz aranytartalék 129 százalékkal, 1352 tonnára nőtt 2015. szeptemberéig hozzátéve, hogy a "sötét Jelcin évek" alatt az orosz arany páncéltermek mindössze 343 tonna aranyat tartalmaztak.

"Oroszország most annyi uncia aranyat tartalékol, mint az amerikai tőzsdei alapok (ETF-ek)," - hangsúlyozza.

A kutató szerint Oroszország és Kína határozottan kikövezik az utat a világ dollármentesítése számára.

"Egy orosz-kínai alternatíva a dollárral szemben egy aranyfedezetű rubel és renminbi formájában az amerikai dollár lavinaszerű elhagyását okozhatja , és ezzel együtt súlyos visszaesést jelenthet Amerika azon képességében, hogy a tartalék dollár szerepét használják arra, hogy más népek pénzén háborúzzanak."


- http://m.journal-neo.org/2015/12/05/russias-dollar-exit-takes-major-new-step/