David Cameron brit miniszterelnök állhat az Európai Unióból kilépés melletti kampány élére, ha Brüsszel nem hajlandó figyelembe venni a brit kormány követeléseit.
A Telegraph brit napilap pénteki jelentésében azt írja, hogy David Cameron a Konzervatív Párt vezető alakjai számára egyértelművé tette; támogatni fogja az Európai Uniótól elszakadást, amennyiben a Brüsszellel folytatott tárgyalássorozat kudarccal végződik, és az EU nem hajlandó visszaadni bizonyos jogosultságokat a tagállam kezébe. Ebben az esetben nem ellenzéki követelés lesz az Európai Unió elhagyása, hanem a kormányfő fog a kampány élére állni.
Cameron a választási kampány idején tett ígéretet arra, hogy még 2017 előtt referendumot ír ki a kilépésről. Az Európai Unió elhagyása korábban is elsődleges közéleti téma volt, ennek jelentősége azonban a referendum közeledtével kezd majd megmutatkozni. Az EU-tagsággal kapcsolatos kampány november óta folyamatban van, de David Cameron számos alkalommal kijelentette, hogy az uniós tagság jövedelmező az Egyesült Királyság számára.
Cameron egy reformterv keresztülvitelét szabta az uniós tagság fenntartása feltételeként, ennek keretében Brüsszel vissza kell adjon egyes jogköröket a tagállam kezébe, és garanciát kell adjon arra, hogy amennyiben “még szorosabbá” válik az integráció, az Egyesült Királyság számára az nem lesz kötelező érvényű. A brit kormányfő – és kormánya – ezzel deklarálta, hogy az Európai Unióban való tagságot támogatja és a jövőben is támogatni fogja, az Európai Egyesült Államoknak azonban nem kíván része lenni.
Az Európai Egyesült Államok felépítése az európai politika egyik elsődleges kérdésévé vált az utóbbi évek során. A program részeként a nyugati hatalmi elitek az Amerikai Egyesült Államok európai másolatát hoznák létre, melyben a tagállamok átadják az állami jogosultságokat egy központosított európai kormánynak. Ezzel a tagállamok kormánya deklaráltan nem hozhatna többé önálló döntéseket az ország ügyeiről.


http://www.hidfo.ru/2015/12/a-brit-kormanyfo-is-nemet-mondhat-az-europai-uniora/