Új brüsszeli őrü­let: Nem őriz­he­tik ma­gya­rok a ma­gyar ha­tárt?

Csapda a közös határvédelem ötlete? Nem csak mi gyanakszunk…
Miután kiderült, hogy a párizsi merényletek több elkövetője a migránsok közé vegyülve jutott be Európába, az EU vezetői a közös határvédelem felgyorsításáról tárgyaltak a múlt héten. Van is min gyorsítani, mert a tervezett 9 helyett még mindig csak 2 úgynevezett hotspot, regisztrációs központ üzemel Görögországban.
csd

Az Európai Tanács közös uniós határvédelmi egységet hozna létre, amelyet Görögországban lehet bevetni, de olyan hangok is hallatszottak már, hogy ezek az egységek “besegíthetnének” bármely más ország védelmébe is.
Ezzel szemben a magyar miniszterelnök már előre leszögezte, hogy a magyar határokra nem kell uniós személyzet.
Vannak, akik még ennél is tovább mentek. Johannes Hubner, az Osztrák Szabadságpárt képviselője kijelentette, hogy a nemzetállamok szuverenitását sértené már maga a közös határvédelem gondolata is, nem beszélve arról, ha az uniós “személyzetet” máshol is bevethetnék. A politikus szerint az Európai Bizottság csak fokozni akarja a bevándorlást, egy saját maga által kézi vezérléssel irányított szervezet kezébe adná a határkontrollt, hogy kivegye az ellenőrzést olyan tagállamok kezéből, melyek tényleg le akarják állítani a migrációt.
Ez a javaslat a nemzetállamok alapvető jogainak felszámolásában fog végződni – figyelmeztetett Hubner.
Lengyelország külügyminisztere, Witold Waszczykowski szintén azt hangsúlyozta, hogy a közös határvédelmi ügynökség egy olyan képződmény, amely összeegyeztethetetlen a demokráciával. A külügyminiszter kifejtette, hogy egy ilyen határvédelmi ügynökség a nemzetállamoktól függetlenül működne, irányítása egy kézben összpontosulna, de eközben az sem egyértelmű, hogy kinek az ellenőrzése alatt, ezért teljességgel elfogadhatatlan a létrehozása.
(ripost)