Más országok intézkedései is igazolják, hogy a déli határszakaszra épített kerítés megfelelő válasz az illegális bevándorlásra. A válsághelyzet emellett próbára tett egy mindinkább meghatározóvá váló térségi szövetséget, és a kritikus helyzetben a visegrádi együttműködés stabil védőhálónak bizonyult.
Pintér Sándor belügyminiszter az illegális bevándorlás elleni intézkedések okairól és eredményeiről, az európai migrációs válságról beszélt Budapesten, a Polgárok Házában. A belügyminiszter kijelentette, hogy a déli határvonalra épített műszaki határzár és azzal társult intézkedések sikeresnek bizonyultak, hiszen a korábbi emberáradattal ellentétben ma napi szinten mindössze 4-5 migráns próbál illegálisan bejutni Magyarországra. A határsértések elleni sikeres fellépés példáját pedig más országok is követik, ami egy pozitív visszaigazolás arra vonatkozóan, hogy a válsághelyzetre megfelelő válasz volt a határkerítés építése és a határszakasz átmeneti lezárása.
“A zöldhatár lezárásával minimálisra csökkent az illegális határsértések száma. A műszaki határzárnak köszönhetően a korábbi több ezerrel ellentétben napi 4-5 migráns próbál bejutni ezeken a határszakaszokon az országba.”
A belügyminiszter kifejtette, hogy Magyarország és Európa nem csak a háború elől menekülők célterülete, hanem a világ számos pontjáról érkeznek egyszerű gazdasági bevándorlók. A migráció öngerjesztő folyamattá vált, ennek tény voltát pedig igazolja, hogy nem kizárólag a háborús övezetekből, hanem több mint száz országból érkeznek migránsok térségünkbe. A belügyminiszter emlékeztetett, hogy a közelmúlt terrorcselekményeit – köztük a Párizsban történt tömeggyilkosságot – mind első, második, vagy harmadik generációs bevándorlók követték el. Beszédében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány nem tekinti terroristának a menekülteket.
A déli határvonalra épített műszaki határzár sikeressége rámutatott arra, hogy a jövőben mindinkább megnő az olyan, nagyobb integrációs egységen – jelenleg az Európai Unió – belüli térségi szövetségek jelentősége, mint a visegrádi együttműködés. A belügyminiszter november első hetében fogadta a szerb-magyar határszakasz védelmére érkező lengyel határőröket, ahol szintén kijelentette; “A valódi menekülteknek menedéket nyújtunk, az illegális migránsoknak, a kalandoroknak, akik nem veszik figyelembe a törvényeinket, azoknak pedig útját álljuk.” A V4 tagjai mind hozzájárultak a déli határszakaszok védelméhez (egy részük azóta hazatért), ami rámutatott arra, hogy a válsághelyzet nem egymás ellen fordítja, hanem épp ellenkezőleg, egységbe kovácsolja a térségi országokat.
A migrációs válság miatti felfokozott helyzetben egyes nyugati országok a személyi szabadságjogok korlátozását találták megoldásnak arra, hogy a lehetséges terroristákat még egy esetleges tragédia előtt felkutassák. A V4 országokban a válságkezelés látványos részét eddig a határzár körül kialakult közéleti hisztéria jelentette, ellenben az illetékes hatóság számára kiterjedtebb jogkörök megadására térségünkben is sor kerül.

http://www.hidfo.ru/2015/12/a-kerites-jo-de-onmagaban-nem-eleg/