Recep Tayyip Erdogan török államfő fia, Bilal Erdogan lehet az Iszlám Állam olajminisztere? A Handelsblatt a török elnök fiának “sötét ügyleteivel” foglalkozott, melyek további terhelő tényezők az olajcsempészetre vonatkozó bizonyítékok mellett.
A nyugati országok nem hiszik, hogy Törökország érintett az ISIL-terroristák illegális olajcsempészeti tevékenységében. Ennek ellenére, ha a nemrég nyilvánosságra jutott bizonyítékokat figyelmen kívül is hagyják, Erdogan fiának “hírneve” önmagáért beszél – írja a Handelsblatt. A lap hangsúlyozza, hogy bár Bilal Erdogan életrajzának papírformája impozáns, valódi élettörténetének számos sötét pontja van, emiatt Oroszország ellene felhozott vádjai nem alaptalanok.
2013-ban a bíróság azzal vádolta a török elnök fiát, hogy pénzmosást folytat apja számára. A vádakat fotóanyaggal, valamint Erdogan és a fia közti telefonbeszélgetések felvételeivel támasztották alá. A Handelsblatt emlékeztet az esetre; akkor a török elnök arra utasította a fiát, hogy szabaduljon meg a kétes pénzektől. 2014-ben újabb hangfelvételek jutottak nyilvánosságra, melyeken az hallható, hogy tíz millió dolláros kifizetésről beszélnek. A hangfelvétel alapján nem állapítható meg, hogy mi a kifizetés célja, de a média egy olajvezeték építésével kapcsolatos vesztegetésről kezdett beszélni.
Novemberben Omran al-Zoubi, Szíria információs minisztere kijelentette, hogy a Bilal Erdogan tulajdonában lévő szállítmányozási cég olajat vesz át a terroristáktól. A Handelsblatt emlékeztetett, hogy más politikusok pedig azzal vádolták Erdogan fiát, hogy olajat lop azokról a területekről, ahonnan a terroristák kiűzték a kormányerők fegyvereseit, emiatt a helyi média az Iszlám Állam olajminisztereként hivatkozott rá.

http://www.hidfo.ru/2015/12/erdogan-fia-az-iszlam-allam-olajminisztere/