2015. december 11., péntek

A Donyecki Népköztársaság és a Luganszki Népköztársaság elutasítja a kijevi törvényhozás által Donbasszal kapcsolatban előterjesztett alkotmánymódosítási tervezetet.

Erről nyilatkozott ma Gyenyisz Pusilin a DNR, és Vlgyiszlav Gyejnyego az LNR nevében.
“Az alkotmánymódosítások tartalma ellentétes a Minszk 2.0 egyezményban Kijevre rótt feladatok teljesítésével, amelyek végrehajtását pedig Kijev magára nézve kötelezően végrehajtandónakismert el, amikor aláírta a megállapodást.
Az alkotmánymódosítás teljes egészében ellentétes a Minszk 2,0 megállapodás betűjével és szellemével. A kijevi hatalom ezzel az intézkedésével ismételten bebizonyította, hogy nem áll szándékában sem a minszki megállapodás betartása, sem pedig más vállalt és megállapodott intézkedés véghezvitele. Amennyiben Kijevben az alkotmányt a jelenlegi előterjesztés alapján fogják módosítani, azt a DNR és az LNR nem fogja elismerni!”-írták ma közös nyilatkozatukban a két donbasszi Népköztársaság képviselői.
Gyenyisz Pusilin és Vlagyiszlav Gyejnyego egyúttal felszólította a “normandiai négyek” formáció három másik országát (Oroszország, Németország, Franciaország) hogy vessék latba tekintélyüket és befolyásukat Kijevvel szemben a 2015 február 12-én Minszkben tett vállalása teljesítése érdekében.
A két donbasszi Népköztársaság minszki fődelegáltja azt követően nyilatkozott, hogy tegnap Minszkben váratlanul megszakította Kijev a kapcsolattartó csoport ülését, miután tegnap a klijevi Radában a szóban forgó alkotmánymódosítási tervezetet benyújtották.
Ugyanakkor ma Donyeckben Eduard Baszurin a DNR Védelmi Minisztériumának szóvivője arról tájékoztatott, hogy a kijevi junta megkezdte a donbasszi frontok közvetlen közelébe összevonni és felvonultatni a “Szmercs”, “Uragan” és “Grad” reaktív tüzérségét. Baszurin beszámolója szerint 90 darab ezen rendszerekhez tartozó vetőgép került ma összeszámlálásra. Eduard Baszurin arról is beszámolt, hogy újabb három tábori kórház létesítésének előkészítési munkálatainak a beindulásáról kaptak ma információkat.
Az orosz nyelvterület-de talán az egész világ-Szenya Jacenyjuk mai szószékről való lecibálásán röhög.

http://www.balrad.com/2015/12/11/donbassz-rohamleptekkel-az-ujabb-haboru-fele/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése