Tomiszlav Nikolics, Szerbia elnöke kijelentette; Törökország szándékos provokációt hajtott végre az orosz gép lelövésével, és egy kiterjedt háborút akart kirobbantani Oroszország ellen, amibe bevonta volna a NATO tagállamait.
A szerb elnök a Szputnyik hírügynökségnek adott exkluzív interjút, melyben egyértelművé tette, hogy a szíriai-török határon történt incidenst szándékos provokációnak kell tekinteni. Nikolics szerint Oroszország egy hónap leforgása alatt megtette, amit az Egyesült Államok másfél éves beavatkozás alatt képtelen volt, és közel jutott az Iszlám Állam teljes felszámolásához. Ez azonban nem állt érdekében a török vezetésnek, mert az Erdogan-rezsim az illegálisan kitermelt olcsó olaj felvásárlásában, és az Aszad-kormány eltávolításában egyaránt érdekelt, ezért közvetlen a török hatalmi elit szíriai érdekeltségeit semmisíti meg az orosz beavatkozás. Nikolics hangsúlyozta, hogy Törökország egy szándékos provokációval próbálta megoldani ezt a helyzetet, és arra törekedett, hogy a NATO-tagállamok bevonásával egy kiterjedt háborút provokáljon ki Oroszország ellen.
A szerb elnök elmondása szerint egy ilyen incidens “véletlenül” nem történhetett volna meg, hiszen Törökország maga is rendszeresen sérti Görögország légterét, de ezeket a konfliktusokat rendszerint diplomáciai eszközökkel oldják meg.
“Amikor a szíriai hadsereg lelőtte a török légierő egy gépét, Törökország elnöke maga is kijelentette, hogy mindent meg lehetett volna oldani diplomáciai úton, akár egyetlen telefonhívással. Akkor a török gép 10 percet tartózkodott Szíria légterében. A mostani, állítólagos légtérsértés – melyre Törökországnak nincs bizonyítéka – mindössze 17 másodpercig tartott.”
Nikolics kijelentette, hogy a Közel-Keletről továbbgyűrűző terrorizmus végzetes lehet Európa számára, de ezen a téren aligha várható segítség Törökországtól, hiszen Ankara főként saját térségi érdekövezetének kiterjesztésében érdekelt. Szerbia elnöke szerint a török vezetés egy kiterjedt háborút akart kirobbantani, mert Moszkva kevésbé hatékonyan tud fellépni Szíriában a terroristák ellen, ha arra kényszerül, hogy több fronton vívjon háborút.
A provokáció kapcsán ráadásul az sem jelenthető ki egyértelműen, hogy az Törökország magánakciója volt, amiről nem egyeztettek a NATO vezetőivel. November 15-16-án Törökországban üléseztek a G20 vezetői, ahol – értelemszerűen – számos NATO-vezető megjelent. Törökország alig egy héttel a csúcstalálkozót követően lőtte le az orosz gépet, majd Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sietve kijelentette, hogy a NATO egységesen Törökország mellett áll.

http://www.hidfo.ru/2015/11/szerb-allamfo-torokorszag-haborut-akart-kirobbantani-oroszorszag-es-a-nato-kozt/