Mészáros Lőrinc az idén több mint 50 helyet “javított” a leggazdagabb magyarok listáján. Orbán Viktor kedvenc falujának első embere jelenleg a 30. legvagyonosabb ember az országban, maga 24,4 milliárd forintjával. Tavaly még a 86. volt, 8,4 milliárd forinttal. A miniszterelnök régi barátja 2011-ben időközi önkormányzati választáson lett Felcsút polgármestere, miután elődjét köztartozásai miatt eltávolították a posztjáról. Azóta építési vállalkozásai virágzásnak indultak: részben birodalmának zászlóshajója, a Mészáros & Mészáros Kft. építhette meg a mintegy négymilliárd forint értékű felcsúti stadiont, emellett többek közt a fővárosban is több százmilliós csatornázási tendereket nyert meg. A vállalat növekedése szinte a csodával határos: a 2010-es 853 millióshoz képest 2014-ben már 9,8 milliárdos bevételt realizálhatott.

A gázszerelőből lett milliárdos mezőgazdasági érdekeltségei hasonlóan remekül teljesítenek: a polgármester Búzakalász 66 Kft.-je 2014-ben építette fel első nagyobb sertéstelepét, az átadón “természetesen” Orbán Viktor is jelen volt. Az RTL Híradó szerint a kormány már ekkor tudta, hogy az ilyen telepek számára kedvezően alakul át az EU agrártámogatási rendszere: pár hónapon belül ugyanis kétszeresére, évi 18 milliárd forintra emelkedett az állatjóléti támogatás összege. Október végén a Magyar Narancs számolt be arról, hogy Mészáros újabb telepet létesít Csákvár és Vértesboglár között mintegy 600 millió forintból.
Mészáros az élelmiszeriparban is megvetette a lábát: augusztus végén derült ki, hogy a Búzakalász 66 felvásárolta a Bio-Süti Sütőipari Kft.-t. A cég egyhektáros iparterületén található üzemben a Magyar Narancs szerint konzervgyár épül. Egy másik “friss beszerzés” a B+T Management Kft., amelynek a székhelyén, Abán Orbán barátja pékárut és tésztaféléket gyártana. Alapanyagért nem kell messzire mennie: a lisztet a Búzakalász 66 malmából, a tojást pedig a szintén az ő érdekeltségébe tartozó Aranykorona Zrt.-től is szállíthatja.
A lista 20. helyét Orbán Viktor egy másik bizalmasa, a Videoton-tulajdonos Garancsi István foglalja el, akinek a Forbes szerint 44,3 milliárdos vagyona van. Garancsi tavaly 37. volt 19 milliárddal, főként az építőiparban és ingatlanokban utazik. Legutóbb tavaly szeptemberben szerzett többségi tulajdonrészt Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégében, a Ferencváros stadionját is kivitelező Market Építő Zrt.-ben. Garancsi hobbija a túrázás, ő a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, az előző ciklusban “a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti” tisztséget is betöltötte. Az érdekeltségébe tartozó Duna Takarék 2012-ben 600 millió forintra emelte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány hitelkeretét. A Népszabadság ebből arra következtetett, hogy Orbán csapata e hitelből finanszírozta a 3500 fős felcsúti Pancho Aréna építési költségeinek rájutó részét. 2014 nyarán többségi tulajdonos lett a NAV-hoz bekötött pénztárgépekhez szükséges SIM-chipeket forgalmazó Mobil Adat Kft.-ben is. Az online pénztárgépek bevezetése nagy hasznot hozott a Mobil Adatnak, a vállalat 2014-es árbevétele több mint 1,5 milliárd forint volt. Garancsi emellett a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-ben is érdekelt.
Az állami közbeszerzéseken az utóbbi időben rendre jól teljesítő Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa, Szijj László vagyona több mint háromszorosára duzzadt: tavaly 29. volt mintegy 23 milliárd forinttal, az idén már a lista 12. helyét foglalja el a 74,3 milliárdjával. A vállalat az utóbbi években megsokszorozta bevételeit: 2010-ben 18 milliárdot, 2014-ben viszont már 86,5 milliárd forintot termelt. 2009-ben a Duna Aszfalt nagykőrösi megbízására reagálva az MSZP “narancsszínű pénzszivattyúnak” nevezte a céget, amely az egyik helyi út burkolatának felújítását nyerte el, s amelyre az önkormányzat meghívásos közbeszerzést írt ki.
A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző vagyonát a Forbes-nál 6,9 milliárd forintba becsülik. Az idősebbik Orbán ennek nagy részét a Dolomit Kft.-jéből szedte össze: a bányavállalat 2014-ben 3,3 milliárd forint bevételt termelt, és mintegy 900 millió forint osztalékot hozott tulajdonosainak. Lapunk korábban megírta, hogy a mai piaci viszonyok mellett gyakorlatilag lehetetlen, hogy Orbán apjának cége csupán magánmegrendelésekből gazdagodjon ekkora mértékben. Forrásunk szerint nem tudni, a Dolomit mennyi állami megrendelést teljesít, mivel csak alvállalkozóként lehet jelen az állami építkezéseken. Az alvállalkozók listája pedig nem nyilvános. A gyarapodásban az is közrejátszhatott, hogy a kormányfő több bizalmasa is érdekelt az építőiparban.
Orbán bizalmi köréhez tartozik Wáberer György is, aki 81,3 milliárdjával a 8. helyen áll a listán. A kormányfő júliusban bízta meg a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökét, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatóját a magyar logisztika és közúti fuvarozás fejlesztésének segítésével összefüggő feladatok ellátásával – mindezt miniszterelnöki megbízottként. A gazdagok listáján ötödik helyen a kormánypárti Magyar Hírlapban és ECHO Tv-ben is érdekelt Széles Gábor áll 125 milliárddal. A lapnak gyakorta nyilatkoznak kormánytagok, és a fideszesek a csatornán is gyakori vendégek. A vállalkozó vagyonát tavaly 92 milliárdra becsülték.
A gazdagsági rangsort egyébként továbbra is az előzőekhez képest a kormányfőtől nagyobb távolságot tartó Csányi Sándor vezeti, akinek több mint 287 milliárd forintja van. Az OTP-vezér vagyona ezzel átlépte az egymilliárd dolláros határt és már nemzetközi szinten is számon tartják.
(stop)

Bal-Rad komm: Nincs itt semmiféle csoda! (Amik amúgy sincsenek mint tudjuk!) Szorgalom van, tehetség van, tudás van. Meg barátság van. Meg egy csomó lopási hajlam van. Ha mindezt összegyúrjuk egy bűnszervezetbe, veszünk hozzá egy hazudni bármikor kész (és tudó) vezéregyéniséget-kész a siker!
Bár jobb helyeken az ilyesmit maffiának hívják és nem baráti körnek, de azt be kell látnunk: A MI ORSZÁGUNK 26. ÉVE IMMÁR NEM TARTOZIK A JOBB HELYEK KÖZÉ!
Ennélfogva nem is csoda, hogy az ország lerongyolódásával fordított arányban SIKERESEK HONI MAFFIABANDÁINK! Ez a természetes rend minálunk!
Viszont ŐK A MI MAFFIACSALÁDJAINK! Magunknak teremtettük meg őket! Legyünk hát rájuk büszkék! Hiszen egyetlen volt szocialista országot sem tudtak ennyire lepusztítani AZ Ő MAFFIÁIK!-mint MINKET A MIEINK!
Magyarország jobban teljesít! Minden más országnál jobban! (Bár mégiscsak lehetnek csodák-előző kijelentésünket cáfolandó! Mert az kész csoda, hogy a magyarok még tűrik őket!)