A spanyol rendőrség felszámolt egy dzsihádista sejtet, ami Madridban akart elkövetni terrortámadást.
A belügyminisztérium keddi közleménye szerint három, muszlim közösségekben radikalizálódott személy ellen léptek fel, akik teljes mértékben a terroristák által terjesztett ideológia hatása alatt álltak, és készen álltak terrorcselekményeket elkövetni Madrid területén. A közleményből kiderül, hogy a csoport aktívan használta az online közösségi médiát, valamint kapcsolat volt kimutatható köztük és az Iszlám Állam ismert tagjai közt.
Januárban Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy egy év leforgása alatt több száz, az iraki és szíriai harcokban edződött terrorista tért vissza Európába. Díaz elmondása szerint az Európai Unió több ezer állampolgára harcol a Közel-Kelet valamelyik országában, és ennek jelentős hányada az ISIL Takfiri terrorszervezetben működik. A belügyminisztériumnak tudomása van arról, hogy évekkel ezelőtt mintegy 70 spanyol állampolgár utazott a közel-keleti országokba, és ezek a fiatalok a migrációs hullámmal kezdtek visszatérni Európába.
A spanyol hatóságok mostanra rendszeresen tartóztatnak le a közel-keleti háborúkból visszautazó európaiakat, és év eleje óta kiterjedt ellenőrzéseket folytatnak, melynek részeként a nyilvános helyeken véletlenszerűen is igazoltatnak “bevándorló küllemű” személyeket.
Júliusban a spanyol Publico magazin politikai elemzője, Nazanin Armanyan kijelentette, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a NATO stratégiájának részét képezi; a nyugati katonai szövetség eszköze, amivel destabilizál, majd ellenőrzés alá próbál vonni egyes régiókat. A politológus szerint Washington az “irányított káosz” stratégiájával megpróbálja bevonni Oroszországot egy újabb nagy háborúba, ennek részeként pedig fegyveres konfliktusokat gerjeszt Kelet-Európában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában.

http://www.hidfo.ru/2015/11/madridban-akartak-elkovetni-terrortamadast/