Belgium 48 órát adott a Facebooknak, hogy leállítsa azoknak a személyeknek nyomon követését, akik nem rendelkeznek Facebook-felhasználói profillal.
Júniusban Belgium Adatvédelmi Bizottsága eljárást indított a Facebookkal szemben, mert kiderült, hogy a közösségi háló az amerikai nemzetbiztonsági hivatalok módszereihez hasonló megfigyelési gyakorlatot folytat. A Facebook nem csak saját felhasználóinak tartózkodási helyét rögzíti, de nyomon követi a kijelentkezett felhasználókat, és minden olyan személyt, aki az interneten olyan oldalt nyit meg, amin Facebook like-gomb, vagy más, a Facebook rendszereihez kacsolódó plugin található. A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a Facebook ezt a felhasználók és a nem-regisztrált magánszemélyek beleegyezése nélkül teszi, és ezzel sérti az európai adatvédelmi törvényeket.
A Le Soir belgiumi napilap szerint Belgium Adatvédelmi Bizottsága 48 óra határidőt adott a Facebook számára, hogy leállítsa a szolgáltatásra nem regisztrált személyek nyomon követését. Amennyiben a vállalat 48 óra elteltével is tovább folytatja a jogsértő gyakorlatot, Belgium naponta 250000 euró bírság megfizetésére kötelezi, és a vállalat további következményekkel kell számoljon. A Facebook tagadja, hogy megfigyelné a nem-regisztrált internethasználókat, és alaptalannak nevezte a bizottság állításait.


http://www.hidfo.ru/2015/11/belgium-is-fellep-a-facebook-jogsertesei-ellen/