Oroszországban óriási felháborodást keltett a Charlie Hebdo francia “szatirikus” lap legújabb száma, melyben a Sínai-félszigeten történt légi katasztrófáról közöltek karikatúrát.
A Charlie Hebdo legfrissebb száma két karikatúrát is közölt a tragédiáról.
Az elsőn egy fegyveres, szakállas alak látható, akinek fejére egy repülőgép roncsai, illetve utasok hullanak az égből. A gúnyrajzot Iszlám Állam: Oroszország fokozza légicsapásait felirattal látták el, utalva a terrorszervezet elleni orosz légicsapásokra Szíriában.
hed
hed
A második, színes karikatúrát Az orosz fapados járatok veszélyei felirattal látták el. Egy fehér koponya van rajta törött napszemüvegben és egy ép szemmel. A háttérben a szerencsétlenül járt repülőgép égő roncsa látható, a rajzon néhány emberi maradványt lehet felismerni, és vértócsa látható. “Bárcsak az Air Kokainnal repültem volna” – mondja a koponya, ami utalás lehet egy múlt heti francia kábítószerbotrányra.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken moszkvai sajtótájékoztatóján kegyeletsértőnek nevezte a karikatúrák megjelenését, és úgy nyilatkozott, hogy a gúnyrajzoknak semmi közük a demokráciához és a véleménynyilvánításhoz.
Más orosz politikusok és közéleti szereplők is felháborodásuknak adtak hangot. Borisz Reznyik, az orosz újságírók szövetségének titkára szerint a karikatúrák nem felelnek meg az újságírói etika normáinak és erkölcstelenek. Irina Jarovaja, a duma biztonságpolitikai és korrupcióellenes bizottságának elnöke szerint a Charlie Hebdo cselekedeteivel ösztönzi a terrorizmust.
Az orosz polgári légi közlekedés történelmének legtöbb áldozatot követelő tragédiájában 224 ember vesztette életét október 31-én.
(MTI)
Bal-Rad komm: Ez a Charlie Hebdo-“igazi vérzsidó szennylap”-ez nem tanul semmiből.
kot