Csehország ellenőrzést vezet be az összes határátkelőhelyen Ausztria irányába, és több száz katonát küld a rendőrség segítségére.
A védelmi minisztérium szerint mára mind a 20 határátkelőhelyet ellenőrzés alá vonják, ami a schengeni övezet egy újabb belső határvonalán jelenti az ellenőrzés visszaállítását. Martin Stropnický tegnap este kijelentette, hogy közvetlen a határvonal mentén 650 katona teljesít szolgálatot és áll készen arra, hogy szükség esetén segítse a rendőrséget az illegális bevándorlók kezelésében. Péntek estére a katonákat három, a határvonaltól “járótávolságon belül” lévő létesítményben helyezték el. Stropnický nyilatkozata szerint a katonák egyelőre az ellenőrzési munkálatok megfigyelésében vesznek részt, hogy szükség esetén beavatkozzanak, emellett a köztereken teljesítenek majd szolgálatot.
Csehország pénteken 200-ról 720-ra növelte a határvonal ellenőrzésében résztvevő rendőrök számát. A mai nap folyamán nem csak a 20 határátkelőhelyet veszik ellenőrzés alá, de járőrök kezdenek működni a turistautakon és erdei kerékpárutakon is, mert a migránsok a fokozott ellenőrzés láttán az illegális határátlépés egyéb módjait választhatják.
Milos Zeman cseh államfő tegnap bejelentette, hogy az Európai Unió alkalmatlannak bizonyult saját határainak megvédésére, mert nem tudta megakadályozni, hogy több százezer ember gond nélkül besétáljon az Európai Unió területére anélkül, hogy legalább személyazonosságának igazolására kényszerült volna. Zeman hangsúlyozta, hogy az európai menedékjog megszerzésének szabályai szerint a menedékjogot kérő személyek abban az országban kell beadják kérelmüket, ahol először átlépték az Európai Unió határát. Ez a balkáni útvonal esetében Görögország, ennek ellenére negyedmillió ember elérte Magyarország határát anélkül, hogy menedékjoggal rendelkezne az Európai Unióban.

http://hidfo.ru/2015/10/csehorszag-lezarja-a-teljes-osztrak-hatarszakaszt/