Németország hajlandó katonai erővel fellépni az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért – jelezte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szombati beszámolója szerint.
Németország készen áll a katonai szerepvállalásra Szíriában, ha előbb sikerül politikai megállapodásra jutni arról, hogy miként kell stabilizálni az országot, és az ENSZ felhatalmazást ad a küldetésre – mondta a miniszter egy pénteki berlini konferencián. Kiemelte: elsőként a nemzetközi közösségben diplomáciai úton ki kell alakítani a “politikai minimálkonszenzust”, vagyis egyetértésre kell jutni abban, hogy a konfliktus mely résztvevői ellen kell harcolni, és kiket kell támogatni. Máskülönben egy katonai stabilizációs küldetés biztosan a konfliktus szereplőinek kereszttüzébe kerül – mutatott rá.
Amennyiben viszont sikerül az ENSZ elveinek megfelelő, közös álláspontot kidolgozni, “további lépések” is következhetnek, és Németország “nem maradna ki” ezekből – mondta Ursula von der Leyen . A szíriai menekültek befogadása “nemes feladat Németországnak” – tette hozzá a védelmi miniszter a FAZ beszámolója szerint. Hangsúlyozta, hogy szerinte az Európai Unió a “tények kényszerítő ereje” révén közös megoldásokat talál majd a menekültválságra.
Ursula von der Leyen pénteki beszéde változást jelez a német kormány álláspontjában. Németország ugyan csatlakozott a Szíriában is mind inkább előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi szövetséghez – és kiképzőkkel, harci felszereléssel és fegyverrel is támogatja az IÁ ellen harcoló észak-iraki kurdokat -, de eddig elzárkózott a szíriai katonai szerepvállalástól.
A védelmi miniszter még szerdán is azt mondta, hogy “elméletileg, abban az általunk nem kívánt esetben, ha csapatok vonulnának be (Szíriába), mindig csak olyanokat találnának el, akiket nem kéne, az egymással harcoló csoportok százainak malomkövei közé kerülnének, és több kárt tennének, mint amennyire hozzájárulnának a rendezéshez”.
(MTI)
Bal-Rad komm: A NATO-latorszövetség egyre több tagjának harci kedve ágaskodik a szíriai orosz rendteremtés hírére. Kiváltképp azt követően, hogy néhány alkalommal (legutóbb tegnap délután) az ISIS “harcosai” futástudományukat voltak kénytelenek bemutatni. Már akinek sikerült a produkció.
Az ausztrálok már a hét közepén rászánták magukat egy kis bombázgatásra, és most íme: a németeket is elöntötte a harci hév. Háborúznának Szíriában. No persze csak módjával. Azt nem bánnák ha az oroszok elvégzik a munka dandárját, és nekik csak a pompázatoskodás maradna, DE A VÉGSŐ OSZTOZKODÁSNÁL OTT AKARNAK LENNI!
Nagyjából ilyen indíttatás az, ami kellő ösztöke a háborúskodáshoz! Rémület attól, hogy Oroszország segít rendet tenni SZÖVETSÉGESE országában, és akkor a latorszövetségi tagországok nem az asztalnál fognak ülni, hanem az ebédlő sarkában kuporogva várnák a csontot. Mint jutalomfalatkákat. Migránsok formájában.
Szíria fölforgatásáért nem is érdemelnének mást!