2015. szeptember 19., szombat

Blokkolni fogjuk Horvátország schengeni csatlakozását

Horvátország nem elkötelezett Európa határainak védelme iránt, ezért blokkolni fogjuk a schengeni övezethez történő csatlakozását. Az ország nincs felkészülve a teljes jogú tagságra, sok ezer bevándorlót küldtek tovább regisztráció nélkül Magyarország felé.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi kijelentése szerint 24 óra alatt összeomlott a horvát menekültügyi rendszer, emiatt továbbítják korlátlanul a migránsokat Magyarország területére. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón szintén elismerte; “az ország lehetőségei korlátozottak”, emiatt “átérnek a B-tervre”, és a magyar határhoz irányítják a migránsokat – majd utólag úgy fogalmazott; “láthatóan működik a B-terv.”
“Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni.”
A horvát hatóságok senkit nem regisztrálnak, ehelyett illegális módon, egyeztetés nélkül buszokkal és vonattal hordják a migránsokat Magyarországra. Megtehetik, mert Horvátország felől egyelőre még nem emeltünk határzárat. Európa politikája ezzel mindinkább eltolódni látszik egy a korábbinál is szabályozatlanabb irányba. Horvátország jelenleg hivatalosan is a “megtesszük, mert megtehetjük” álláspontját képviseli, és elkötelezett aziránt, hogy egészen addig továbbítja a migránsokat Magyarországra, ameddig a horvát határon azt fizikailag meg nem akadályozzuk.
Ugyanakkor, az Európai Bizottság pénteken már Horvátországgal szemben fogalmazott meg bírálatot. A bizottság szóvivője kijelentette; egyáltalán nem összeegyeztethető az uniós szabályokkal az, hogy a horvát hatóságok regisztráció nélkül továbbküldik a migránsokat. Ennek azonban semmilyen gyakorlati következménye nincs, így horvát részről akár újabb százezreket is továbbküldhetnek, ameddig a horvát-magyar határ szakaszon is kiépül a határzár.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a történtek után kijelentette; ha Horvátország be akar lépni a schengeni övezetbe, de nem hajlandó megvédeni a határokat, akkor éretlen rá, hogy a schengeni övezet tagja legyen. Magyarország blokkolni fogja Horvátország schengeni csatlakozását, amennyiben vezetőik továbbra is a “megtesszük, mert megtehetjük” politikáját folytatják.


http://hidfo.ru/2015/09/blokkolni-fogjuk-horvatorszag-schengeni-csatlakozasat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése