Raimonds Bergmanis, Lettország védelmi minisztere szerint 2016-tól állandó jelleggel amerikai páncélos haderő fog állomásozni az országban.
Az Egyesült Államok és Lettország közt júliusban kezdődtek tárgyalások az Adazi katonai bázis használatáról. A védelmi miniszter elmondása szerint egyelőre nem tisztázták a részleteket, de beleegyeztek az amerikai páncélos haderő állomásoztatásában, mivel a szomszédos országokban már folyamatban van az amerikai haderő elhelyezése. Bergmanis szerint ezzel el is dőlt a kérdés, Lettország sem maradhat ki a sorból; 2016-tól az amerikai páncélosok minden balti országban jelen lesznek.
Bergmanis a TVNET online média kérdésére válaszolva elmondta, hogy még ősszel a korábban vásárolt brit páncélosok is megérkeznek Lettországba. Az Egyesült Királyságtól mintegy 48,1 millió euró értékben vettek harcjárműveket; valamennyi már használt, a brit hadsereg által leselejtezett páncélos, amit már Bosznia és Hercegovina, Irak és Afganisztán területén is bevetettek.
Lettország emellett Stinger légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól. Bergmanis szerint még erről sem született végleges döntés – ennek ellenére bejelentette, ami arra utal, hogy a kormánynak nem sok lehetősége van nemet mondani.
Az Egyesült Államok 2014 márciusa óta a Fekete-tengertől egészen a balti országokig a teljes frontvonalon haderő-összpontosítást folytat. Jelenleg 150 amerikai deszantos állomásozik Lettországban, és Észtországba, Litvániába már számottevő amerikai haderő vonult be.
Zdzisław Sadowski lengyel közgazdász szerint az Egyesült Államok gazdasága évek óta mély válságban van, és Washington új háborúkat akar kirobbantani, hogy a szövetséges országoktól kapott megrendelésekkel indítsa újra a gazdasági növekedést. Sadowski szerint az amerikai kormány Kelet-Európában is háborús gócpontok létrehozásában érdekelt, mert új fegyvereket, új technológiákat akar tesztelni, amit a fenyegetettségre hivatkozva majd eladhat a szövetséges országoknak. A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a hidegháború óta folyamatosan hadban áll, és olyan mértékben militarizálódott az amerikai gazdaság, hogy az állandó hadviselés mostanra az Egyesült Államok gazdasági alapjait jelenti.

http://hidfo.ru/2015/08/lettorszagba-is-bevonulnak-az-amerikai-pancelosok/



Lengyelországban is újabb katonai bázist építenek az amerikaiak

Újabb katonai bázist épít az amerikai hadsereg Lengyelországban, Ciechanów területén. A létesítményben állandó jelleggel tartózkodhatnak amerikai csapatok.
A Rzeczpospolita napilap hozzájutott egy Beata Oczkowicz – helyettes védelmi miniszter – által írt levélhez, amit Krzysztof Kosinskinek, a város polgármesterének küldött tájékoztatásként az amerikai bázis építéséről. A dokumentum magyarázata szerint a létesítmény a lengyel és az amerikai hadsereg szükségleteit is ellátja majd.
Július 15-én az amerikai fél egy újabb megállapodást íratott alá Lengyelország kormányával, amivel a befogadó ország hozzájárul számos létesítmény használatához. Az amerikai hadsereg használati jogot kap több lengyelországi katonai létesítmény felett, és megállapodás született olyan zónák létesítéséről, melyben az amerikai haderő szabadon mozoghat, a lengyel kormány értesítése nélkül.
Nemrég Németország szolgáltatott példát arra, mi történik, amikor egy európai kormány túl nagy szabadságot ad az országában tevékenykedő amerikaiaknak. Július 11-én a Bild német napilap számolt be arról, hogy az amerikai hadsereg halálos anthrax spórákat használt a Németországban folytatott biovédelmi hadgyakorlatok során. A lap szerint a spórákat még Utah állam területén kellett volna semlegesíteni, mielőtt azokat tovább küldik – de egy részük még aktív volt, mikor Németországban bevetették. A védelmi minisztérium gyakorlatilag a sajtóból értesült a történtekről, mivel az amerikaiak szinte korlátozások nélkül tevékenykedhetnek Európa területén.


http://hidfo.ru/2015/08/lengyelorszagban-is-ujabb-katonai-bazist-epitenek-az-amerikaiak/