Mateusz Piskorski lengyel politikus szerint Lengyelország külügyminisztériuma az Egyesült Államok érdekeit képviseli az ukrán válság kezelésében, emiatt nem alkalmas a közvetítői szerep betöltésére.
A politikus a Szputnyik hírügynökségnek adott interjú során kifejtette, hogy országa feladta a függetlenséget és pártatlanságot azzal, hogy elítéli Oroszországot az ukrán válságban való “érintettségéért”. Ezzel ugyanis kifejezésre juttatta, hogy Moszkvával szemben pozícionálja magát az ukrán válság rendezésében – ami nem nevezhető pártatlan állásfoglalásnak, emiatt közvetítői szerep betöltésére sem alkalmas. A politikus szerint Lengyelország külügyminisztériuma a konfliktus berobbanása óta az Egyesült Államok érdekeit érvényesíti Ukrajnában, és amit Radoslaw Sikorski külügyminiszter mond, az Washington állásfoglalásának tekinthető.
Piskorski szerint Lengyelország részvétele a kijevi kormány és az elszakadó régiók közti tárgyalásokban a kijevi kormány pozícióit erősíti, és a külügyminisztérium az amerikai érdek kiszolgálása miatt elveszítette arra vonatkozó jogosultságát, hogy egy konfliktusban pártatlan félként mutatkozzon.
Korábban Andrzej Duda lengyel elnök javasolta az új formátumú tárgyalássorozat megkezdését, melyben a “főbb európai országok” és Ukrajna szomszédos országai vennének részt. Piskorski szerint azonban egy ilyen tárgyalássorozaton Lengyelország az Egyesült Államok egyik európai helyőrségeként értelemszerűen nem lenne képes saját érdekei mentén, független cselekvőként részt venni.

http://hidfo.ru/2015/08/lengyel-politikus-a-kulugyminiszterium-amerikai-erdekeket-kepvisel/