Képünk illusztráció
Ebolával fertőzött afrikai bevándorlót vizsgálnak egy kórházban Észak-Olaszországban. A helyi média szerint már Franciaországot is megjárta, két európai országba juthatott el a gyilkos kór.
A La Stampa olasz napilap számolt be arról, hogy hétfőn az ebola tüneteivel sétált be egy gambiai bevándorló a torinói Molinette kórházba. A lap szerint a bevándorlónál azonosították az ebolára jellemző tüneteket, emiatt azonnal karanténba helyezték, és további vizsgálatoknak vetik alá, hogy megbizonyosodjanak a fertőzöttségről. A gambiai bevándorló szabadon járt Európában, saját elmondása szerint Franciaországból érkezett, és már Olaszországba érkezve észlelte magán a tüneteket. Ha önként nem sétál be a kórházba, máig szabadon jár Európában egy ebola-fertőzött, és semmilyen határ nem áll útjában.
A La Stampa által közölt esetről sajnos nem jelenthető ki, hogy ez az egyetlen eset, mivel ezt semmilyen hatósági kontroll nem támasztja alá. Európába több százezer bevándorló érkezik a Földközi-tengeren át, és többségük mindenfajta ellenőrzés nélkül eljut Nyugat-Európába. Emiatt semelyik ország kormánya nem jelentheti ki bizonyossággal, hogy nem hozták be a gyilkos kórt az adott országba, vagy nem robban ki heteken belül egy európai ebola járvány.
A magyarországi balliberális ellenzék amellett érvel, hogy nincs szükség déli határzárra. Szerintük a schengeni övezet felől sincs szükség határzárra. Ezzel szemben az állam semmilyen más eszközzel nem tudja garantálni, hogy Budapesten járva nem kapjuk meg az ebolát egy afrikai bevándorlótól. Milyen kormány az, milyen politikai szervezet az, ami felelőssége teljes tudatában ki meri jelenteni, hogy nincs járványveszély, miközben tízezresével érkeznek afrikai menekültek a déli határon át, és egy részük soha nem kerül kapcsolatba a hatóságokkal?
Hazánknak a teljes határvonal fizikai őrizetére van szüksége, ellenkező esetben az állam nem tudja garantálni, hogy nem sétálhat szabadon egy ebolás beteg Budapesten, a legforgalmasabb helyeken. Szükség van emellett a hazánkba érkező illegális bevándorlók teljes elkülönítésére, a befogadó állomások, menekülttáborok zárttá tételére. Az olaszországi eset azt mutatja, hogy a kormány fellépése megfelelő, de nem elégséges. A jobboldali ellenzék erre vonatkozó javaslatai megalapozottak, és egy európai ebolás eset arra is rámutat, hogy a betegség nem csak a déli határon át, hanem a schengeni övezeten belülről is érkezhet, ami indokolttá teszi a déli határzár kiterjesztését más határszakaszokra is.

http://hidfo.ru/2015/08/behozta-az-ebolat-europaba-egy-afrikai-bevandorlo/