Júniusban 186 052 olyan nyilvántartott álláskereső volt, aki bármiféle ellátás nélkül volt kénytelen átvészelni a munka nélküli időszakokat. És bár csak 2010 augusztusáig állnak rendelkezésre adatok, de azóta egyszer nem volt ilyen alacsony ez a létszám, sőt még 200 ezer fő alá sem került.

Ez azonban valójában keserű siker, hiszen egyrészt továbbra is 186 ezer álláskereső él ellátás nélkül, másrészt pedig a létszám csökkenéséhez nagyban a közfoglalkoztatás járult hozzá a munkanélküliség és a nyilvántartott álláskeresők számának mérséklésén keresztül. Ez pedig csupán átmeneti munkalehetőséget jelent az érintetteknek.
A nyilvántartott álláskeresőkön belül az ellátás nélküliek már “csak” 50,7 százalékot tettek ki, aminél kisebb részarányt legutób 2012 márciusában képviseltek.
Az ellátás nélkül élők mellett több rekordot is tartalmazott még a Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat júniusra vonatkozó statisztikája:
a szakképzetlen álláskeresők száma közel 9 éve nem volt ennyire alacsony, 192,5 ezren voltak,
a nyilvántartott álláskeresők száma 366,8 ezer volt, ami 2006 júniusa óta nem látott alacsony szintet jelent,
az álláskeresőkön belül a szociális segélyből élők aránya 35,7 százalék volt, ami 3 éves csúcs (noha a létszám folyamatosan csökken, annak mértéke nem éri el a teljes álláskeresői létszám csökkenését, így lehetséges az, hogy az arány csúcsra került),
a tartósan állástalanok az álláskeresőkön belül 29,2 százalékot jelentettek, ami 2013 decembere óta a legmagasabb arány.

Visszafogott munkahelyteremtés
Ami az újonnan bejelentett munkahelyeket illeti, júniusban tovább csökkent a közmunkás-igény, hiszen a májusi 23 700 után 21 917 új munkahelyet hoztak létre állami támogatással, ami az egy évvel korábbi szintnek felét sem éri el.Ennek ok azonban abban rejlik, hogy a téli közfoglalkoztatás teljesen felborította tavaly a statisztikákat, és a közmunka-programok éven belüli felfutása is teljesen másként alakult a megszokottakhoz képest.
Ezzel párhuzamosan a magánszektorban működő cégek munkaerő-igénye stagnál, hiszen májushoz képest mindössze 447-tel több új munkahelyet hoztak létre, 17 987-et. És akárcsak a támogatott pozíciók esetén, úgy itt is elmarad ez a szint a tavaly júniustól, amikor több mint 20 ezer új pozíció nyílt meg a piac önerejéből.
Így összesen 39 904 új munkahely jött létre júniusban, ami 1300-zal kevesebb a májusinál.

(mfor)