Kirgizisztán egyoldalúan felmondta az Egyesült Államokkal érvényben lévő együttműködési megállapodást, mert az amerikai fél ideológiai támogatást biztosít faji ellentétek szításáért felelős csoportoknak.
Július 14-én az Egyesült Államok az “Emberi Jogok Védelmezője” nevű díjjal tüntetett ki egy kirgiz aktivistát, aki az amerikaiak szerint “aktívan hozzájárult az üzbég és kirgiz népek közti fenntartható béke megteremtéséhez”. Kirgizisztán külügyminisztériuma szerdán tiltakozását fejezte ki a kitüntetés ellen; a július 15-én megjelenő közleményben a KM előrevetítette, hogy Azimjan Askarov kitüntetésének komoly következményei lehetnek Washington és a közép-ázsiai országok kapcsolatára nézve.
A külügyminisztérium közleménye emlékeztetett arra, hogy Askarovot Kirgizisztánban elítélték faji alapú gyűlöletkeltés, tömeges zavargások szítása, és az ország déli régióban történt zavargások során rendőrök meggyilkolása miatt. A KM közleménye szerint az Egyesült Államok egy olyan személynek ítélt oda kitüntetést “emberi jogi aktivizmus” miatt, aki tevőlegesen részt vett az ország destabilizálásában, kitüntetése pedig megzavarja Kirgizisztánban a nép egységét és harmóniáját, és táptalajt ad az etnikai ellentétek szításának.
Askarovot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután 2010-ben részt vett etnikai alapú zavargások szervezésében, melynek során számos rendőr életét vesztette. A felforgatás során több mint 450 embert – főként üzbégeket – gyilkoltak meg, és több százezer ember kellett elhagyja otthonát.
Az Egyesült Államok Askarov tevékenységét “emberi jogi aktivizmusnak” nevezi, és a kitüntetéssel követendő példának mutatja fel. Kirgizisztán emiatt egyoldalúan felmondta a Washingtonnal mindeddig érvényben lévő együttműködési egyezményt. A külügyminisztérium szerint a kitüntetés ténye azt mutatja, hogy az Egyesült Államok továbbra is törekszik az etnikai ellentétek szítására, és a faji alapú leszámolások újraindítására.

http://hidfo.ru/2015/07/kirgizisztan-beszunteti-egyuttmukodeset-az-egyesult-allamokkal/