Hasszán Rohani, Irán elnöke személyes megbeszélést folytatott a német gazdasági és energiaügyi miniszterrel, és abban reménykedik, hogy Németországon keresztül bővítheti kapcsolatait az Európai Unióval.
Több mint 60 tagú, magas rangú német vezetőkből és üzletemberekből álló delegáció érkezett Teheránba, hogy lefektessék a szankciók feloldása után Irán és Németország közt megkezdődő széleskörű együttműködés alapjait. Rohani a Sigmar Gabriellel folytatott megbeszélést követően jelentette be, hogy Irán kiterjeszti kapcsolatait a nyugati országokkal, és az Európai Unióval folytatott együttműködést Németországon keresztül akarják beindítani. Az elnök szerint erre amiatt van szükség, hogy “bebiztosítsák az atomprogrammal kapcsolatos megállapodás gyakorlati megvalósulását”.
Az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás tető alá hozását július 14-én, Bécsben jelentették be. A tárgyalássorozat elhúzódásának oka, hogy az nem pusztán az iráni atomprogramról szólt, hanem a nagyhatalmak közel-keleti érdekszféráinak újraosztásáról. A tárgyalássorozatban részt vevő országok képviseletei háttértárgyalásokat folytattak az iráni politikai elittel a szankciók utáni üzletekről. Ennek kapcsán főként az iráni energiaszektorra vonatkozó háttér-megállapodások részletei kaptak valamilyen szintű nyilvánosságot, de feltételezhető, hogy az energetika csak a felszín, az érdekszférák újraosztása során a nagyhatalmak az Iránra vonatkozó jövőbéli katonai megállapodásokról is döntést kellett hozzanak.
Május első hetében amerikai olajipari vállalatok vezetőiből álló delegáció érkezett Teheránba, ahol megbeszéléseket folytattak az olajügyi minisztérium illetékeseivel a kitermelési engedélyek megszerzéséről. Abbasz Seri Mokadam, Irán helyettes olajügyi minisztere az amerikai delegáció látogatása után jelentette be, hogy a nyugati országok feloldhatják a szankciókat, és a közeljövőben megjelennek Iránban a főbb amerikai olaj- és gázipari cégek. Ez volt az első, arra vonatkozó nyilvános bejelentés, hogy az Irán elleni szankciók feloldásra kerülhetnek. Ahmad Madavi, az iráni Petrolkémiai Ipari Vállalatok Szövetségének elnöke július 13-án bejelentette, hogy a szankciók feloldását követően Irán megkezdi a petrolkémiai termékek exportját az Egyesült Államokba.
A helyettes olajügyi miniszter július 13-i nyilatkozata szerint az európai országokkal folyamatban vannak a tárgyalások különböző befektetésekről, elsősorban olaj- és földgázkitermelésre vonatkozóan. A kitermelésben érintett nyugati befektetők már több alkalommal is ellátogattak Teheránba, és mostanra állandó képviseletet működtetnek az iráni fővárosban.

http://hidfo.ru/2015/07/iran-nyugati-nyitasa-a-nemetekkel-is-megallapodtak/