2015. július 24., péntek

Donbassz mai napja

Donbasszban Luganszk-régiú Kijev által megszállt településein a lakossági jelentések szerint vad ütemben kézbesítik a férfiaknak a behívóparancsot. (Már akit el tudnak kapni. Nem nagy a kézbesítési sikerarány.) Ellenben azt a MEGNYUGTATÓ szöveget mondják az otthonlévőknek, hogy KÁRPÁTALJÁN FOGNAK szolgálni. (A Munkácsi 128. dandár pedig Szcsasztyjéban táboroz.) Ugyanakkor ma Kárpátalja egyik kegyura-Viktor Baloga-beismerte: bizony ő és klánja abrakolta-nem is akárhogy!-a Jobb Szektort. Már 2013-óta.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig még tegnap tett “ajánlatot”! Valamennyi-az egykori Szovjetunióban született egykori szovjet állampolgár-gyorsított eljárás keretében juthat orosz állampolgársághoz. Ezt követően pedig leszármazottai is GYORSÍTOTT ELJÁRÁSBAN kaphatnak szintén orosz állampolgárságot.
Donbasszban “egyébként” pedig zajlik az igencsak zajos frontélet.
Kiváltképpen Donyeck-körül pezseg. A város “Szmoljanka”-kerületét (amely eddig viszonylag épségben megúszta a latortüzérség akcióit) ma már elkerülte a jószerencséje.
A repülőtér védői viszont kimondottan jónéven veszik, ha ágyúzzák a repteret a martalócok, mert akkor más jellegű akciót nem forralnak. Ma is “békés gránátesőben” telt a reptéren a nap.
Gorlovka és Jaszinovataja lakosság sem unatkozott ma. Ágyúzta őket a latortüzérség rendesen. Mint mindig.

Peszkiben a békétlenkedés komoly zajártalmakat okozott ma, de a romok további aprításán túl károkat a felek egymásnak nem igen okoztak.
Marjinykánál próbálkoztak ma Valcman banditái ismét valami rohamfélével, de hát az eredmény CSAK három latorhulla, meg néhány összedrótozandó-kifoltozandő latoregyed. Szóval a szokásos. Igaz, három milicista is megsebesült.
A Luganszk-régióban is volt ma egy kis haddelhadd. A latortüzérség Szvetlodarszk irányából elkezdte ágyúzni Molocsnojét és Krasznojét. Abból lett a gondjuk, hogy a népköztársaságiak-donyeckiek-éppen azidőtájt jártak arrafelé. A visszavont tankjaikkal.
Voltak ezeken a helyeken kívül még sok kisebb helyi marakodások, de a mai nap viszonylag csendesen telt el a többi frontszakaszon.
A 33. “Gumkonvoj” pedig ma kimálházott, és már vissza is tértek az üres teherautók Oroszországba.
gum1 gum2 gum3 gum4https://balrad.wordpress.com/2015/07/23/donbassz-mai-napja-9/


Donbasszban mára virradóan is elsősorban a donyecki övezet “jelekedett” a harcokban, de a déli szakasz is “életjeleket” mutatott.
A luganszki fertály történéseit nem részletező informátorunk csak arról számolt be, hogy a valcmanisták féltucatnyi egyede harapott fűbe az éjszaka, és egy tankjuk meg egy önjáró lövegük leolvadt. Viszont komoly kárt okoztak a luganszki miliciáknak, mert hátrahagytak az éjszakában 27 megsebzett latort. Ezeket meg össze kellett szedni.
Gorlovkától nyugatra volt az éjszaka egy már szokásosnak mondhatő milicista rajtaütés egy zsiványfészek ellen. A népköztársaságiak hiánytalanul, épségben visszetértek a bázisra a meló elvégzése után.
A valcmanisták minden jel szerint újból pótolták avgyejevkai veszteségeiket, mert a város felől elég intenzíven ágyúzták mára virradóan Donyecket.

“Ajándék” érkezett egy donyecki lakásba. A martalócoktól.
Elsősorban is az “Oktyrjabszk”-kerületet, de jutott Szpartaknak, Jaszinovatajának és a repülőtérnek is a gránátjaikból.

Kárszemle Jaszinovatajában. A helyzet mára virradóan sem javult.
Peszkiben az éjszaka újítani akartak Valcman pribékjei. Két tankkal akartak besompolyogni a romok közé. Rossz ötlet volt ez a részükről. A két tank fölkerült a kijevi havárialistára, a martzalócszemélyzet meg le a zsoldlistáról.
Néhány napnyi viszonylagos nyugalom után Donyecktől délre is megelevenedett az éjszaka. Dokucsajevszket ágyúzta a latortüzérség. A jelentések szerint legalább két civil belehalt.
Sirokino romhalmaza már elég hosszú ideje csendes volt. Nyalókakirály banditái ezért úgy gondolták, hogy “benéznének” oda, ha már a népköztársaságiak nincsenek ott. Azok kissé távolabb voltak. És észlelték és figyelték a pribékbanda mozgását. Aztán reggel öt órakor tudtukra adták, hogy nem nézik jó szemmel az akciójukat. Tarackgránátokkal juttatták el a latrokhoz a nemtetszésüket tudató üzenetüket. Hat órára Sirokino ismét FEGYVERESEKTŐL MENTES övezetté vált.
https://balrad.wordpress.com/2015/07/24/donbassz-45/
mir
Donbasszban ma MINDÖSSZE 39 alkalommal támadott a településekre a latortüzérség este hat óráig. (Eduard Baszurin számolta össze.) A februári “tűzszünet életbe lépése óta” ez volt az eddigi legcsendesebb hétköznap.
Apróbb torzsalkodások persze voltak ma napközben északtól-délig, de ez szinte csak arra volt jó, hogy figyelmeztessen: háború van Donbasszban.

A nyugalmas időszakot kihasználva a donyecki gyerekek aszfaltrajzokkal és portálfecnikre írt üzeneteikkel fejezték ki “hálájukat” az EBESZ-nek. És mert tegnap a felnőttek már a maguk módján ezt megtették-ők az EBESZ járműveire írogatták fel “elismerő és köszönő” mondataikat-ma a megfigyelőcsoport sem unatkozott Donyeckben. Autóikat suvickolták.
suv suv1 suv2 suv3

Donyeck élniakarása minden megpróbáltatás dacára erős, és mindent legyőz.
https://balrad.wordpress.com/2015/07/24/donbassz-ma-39/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése