Moszkvától kérhet segítséget Görögország, ha a tárgyalások következő fordulóin nem jut megállapodásra a nyugati hitelezőkkel, és azok továbbra is ragaszkodnak a kölcsön mellé diktált politikai feltételekhez.
A görög Skai hírügynökség információ szerint Alekszisz Ciprasz mára telefonbeszélgetést tervez Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A hívásra ráadásul az eurócsoport megbeszélése közt tartandó szünetben fog sor kerülni. Ez egy újabb nyomásgyakorlás Athén részéről: arra utal, hogy Görögország nincs a nyugati országok feltételeire utalva, és bármikor visszautasíthatja azok ajánlatait, mert elérhetőek alternatív források is, melyek megsegíthetik a görög gazdaságot.
Panagotisz Lafazanisz energiaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy az Európai Unió pénzügyi segítségének megtagadása nem jelentené a “világ végét”, vannak ugyanis más források, amihez folyamodhatnak. Lafazanisz a Rosszija-24 TV-csatornának nyilatkozva annak lehetőségéről beszélt, hogy amennyiben eluralkodik a káosz, legelőször Oroszországtól fognak segítséget kérni, mert korábbi megbeszélések alapján biztosak abban, hogy Moszkvától segítséget kapnak.
Az orosz gazdasági segítség nem egy blöff Athén részéről: elsőként január 30-án, Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter jelentette be, Oroszország készen áll arra, hogy pénzügyi segítséget adjon Görögországnak. Sziluanov akkori nyilatkozata szerint Görögország gazdasági offenzíva alá kerülhet, amiért nem támogatta az Oroszország elleni szankciókat, és megtörte a nyugati blokk “politikai fegyelmét”.
Május 18-án Szofia Szakorafa, a Sziriza politikusa kijelentette; azzal hidalnák át a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank által Athén számára létrehozott adósságcsapdát, hogy csatlakoznak a BRICS-országok új fejlesztési bankjához, ami lehetővé tenné, hogy további forrásokhoz jussanak, és lassan leépítsék az adósságállományt. Ciprasz június 18-20-án részt vett a Szentpéterváron tartott nemzetközi gazdasági fórumon, ahol megbeszélést folytatott a BRICS vezetőivel az új fejlesztési bankhoz csatlakozásról.
Június 30-án Kosztasz Izikosz védemi miniszter helyettes a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva jelentette ki, hogy Görögország mindig is az európai-eurázsiai kapcsolatok bővítésének oldalán állt, és készen áll a csatlakozásra. Görögország felvételéről a BRICS július 9-10-i csúcstalálkozóján fognak dönteni. A miniszterhelyettes elmondása szerint jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások a tagállamokkal a csatlakozás feltételeiről.


http://hidfo.ru/2015/07/ciprasz-az-eurocsoport-megbeszelesen-fog-putyinnak-telefonalni/