2015. július 16., csütörtök

Az olajháború után – Átalakulóban a szaúdi gazdaság

Szaúd-Arábia megkezdte a költségvetési hiány államkötvények kiadásával történő fedezését, 4 milliárd dollár kölcsönt vett fel térségi bankoktól az alacsony olajárak miatt.
Fahad al-Mubarak, a szaúdi monetáris ügynökség kormányzója szerint idén az előzetes várakozásoknál nagyobb, több mint 130 milliárd dollár lesz a költségvetési hiány, ami a rekord alacsony olajáraknak tudható be. Elmondása szerint az országnak 105 dolláros olajár szükséges ahhoz, hogy költségvetési hiány nélkül működni tudjon, alacsonyabb áraknál a kiadásokat tartalékok felhasználásával fedezik. Az olaj átlagára idén eddig 58 dollár körül mozog, a szaúdi kormány így a külföldi megtakarítások felhasználásával fedezi a kiadások egy részét.
A jelenlegi várakozások szerint 2018-19 fordulóján fogynak el Szaúd-Arábia pénzügyi tartalékai, azt követően a korábban az olajkészletek kiárusításából jelentős vagyont felhalmozó ország hitelből működne, ahogy a nyugati országok többsége.
Szaúd-Arábia június 15-én megnyitotta tőzsdéit a külföldi befektetők előtt, hogy a gazdaság szerkezeti átalakításához szükséges elegendő tőkét vonzzon az országba. A kormány emellett államkötvények kiadásával akarja fedezni azokat a kiadásokat, melyek a gazdaság átállítását megalapozó energetikai projektek megvalósításához szükségesek.
Barack Obama amerikai elnök az Ukrajnában kezdődő orosz felkeléseket követően látogatott Szaúd-Arábiába, ahol a volt uralkodóval, Abdullah királlyal megállapodott az olaj árának leütéséről. Az Egyesült Államok ettől az orosz költségvetés bevételi oldalának csökkentését, a volt szaúdi király pedig a rivális exportőr országok olajkitermelésének veszteségessé tételét remélte. Abdullah király azóta halott, és az új uralkodó, Szálmán már nem működik együtt az amerikaiakkal az árak leütésében. A szaúdi elit egy része ehelyett az amerikai olajvállalatok kiszorítására tett lépéseket. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közt lezajló gyors olajháborúból az amerikai vállalatok vesztesen kerültek ki; a tartósan alacsony árak miatt leállt az amerikai olaj- és gázfinomítók több mint harmada, miközben a szaúdi érdekeltségek jelentős piaci előnyre tettek szert.
Oroszország és Szaúd-Arábia június 18-án számos együttműködési megállapodást kötött. Ennek részeként orosz vállalatok fogják felépíteni a szaúdi atomprogramot. Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Szaúd-Arábia négy városban tervezi metróhálózat kialakítását, amit teljes egészében orosz vállalatok fognak megvalósítani. Az energetikai projekteken felül megállapodás született a Roszkozmosz és a szaúdi űrkutatási hivatal közti együttműködés megkezdéséről is.
http://hidfo.ru/2015/07/az-olajhaboru-utan-atalakuloban-a-szaudi-gazdasag/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése