Deutsch Tamás szerint az Altus Zrt. megtéveszthette az Európai Bizottságot, emiatt kerülhetett sor arra, hogy Gyurcsány Ferenc cégét bízták meg az uniós fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. A Fidesz képviselője szerint
“a pályázaton az Altus valótlanul állította, hogy nem áll fenn sem politikai, sem családi összeférhetetlenség a társaság esetében.”
Eközben az Altus Zrt. tulajdonosa Gyurcsány Ferenc, a vállalatot pedig felesége vezeti. Az Európai Bizottság egy olyan vállalattal kötött szerződést, melynek tulajdonosa saját magánvagyonából támogatja a saját maga által vezetett pártot. A Gyurcsány Ferenc vagyonából adott támogatások a Demokratikus Koalíció költségvetésének részét képezik, így az Európai Bizottság egy olyan személy magáncégének ad anyagi támogatást, aki magánvagyonának növekedése a Demokratikus Koalíció anyagi mozgásterének növekedését is jelenti.
Gyurcsány pártja a maga 6%-os támogatottságával a legnagyobb olyan politikai párt Magyarországon, ami támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását. Ennek részeként a DK aktívan lobbizik többek közt az Európai Ügyészség felállításáért. Mindez felveti annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság azért cserébe támogatja a Demokratikus Koalíciót, hogy az képviselje Magyarországon a mostanra Brüsszelben sem túl népszerű radikális atlantista politikai irányvonalat. Az Európai Bizottság részéről ez egy igen durva beavatkozás lenne egy tagállam belügyeibe.
Amennyiben az Európai Bizottság nem “szolgálataiért” cserébe támogatja Gyurcsány Ferenc cégét, hanem Deutsch Tamás szavainak megfelelően az Altus félrevezette az Európai Bizottságot, az azt jelentené, hogy az Európai Unió vezető szervének elképzelése nincs arról, milyen a politikai helyzet az unió egy tagállamában, vagy a pályázatot elbíráló személy egyszerűen nem beszámítható. Utóbbi esetében egyértelművé válik, hogy az Európai Bizottság minden, a magyarországi politikai történésekről adott értékelése irreleváns, hiszen hogyan is ítélkezhetnének olyan személyek a magyar politikáról, akik nem tudnak valós képet alkotni arról, mi zajlik Magyarországon?
Értelemszerűen, sokkal inkább lehet szó Gyurcsány Ferenc szándékos támogatásáról, mint arról, hogy Jean-Claude Juncker nem volt tisztában azzal, hogy egy marginális ellenzéki pártot támogat. Az Európai Bizottság azonban mindkét esetben igen rossz színben tünteti fel magát a magyar választók szemében; előbbi ugyanis nyíltan folytatott kormányellenes tevékenység, vagyis az EB gátlástalanul beavatkozik a magyar belügyekbe olyan téren, amire az Európai Uniónak nincs felhatalmazása. Ha Gyurcsány cége tényleg képes volt félrevezetni az Európai Unió legfőbb vezető szervét, az pedig esetükben a totális inkompetenciát jelentené, ami igen komoly kérdéseket vet fel hazánk EU-tagságával kapcsolatban is.

http://hidfo.ru/2015/06/beavatkozas-vagy-teljes-inkompetencia/