Románia katonai támadást fontolgat a Moldovából kivált Transznisztria ellen a Tv Zvezda szerint. Az orosz védelmi minisztérium csatornáján szerdán egy elemző beszélt arról, hogy Románia komolyan gondolkodik, hogy megtámadja a Dnyeszter menti köztársaságot.

“A román vezetés köreiben két álláspont is megfogalmazódott a moldovai és a transznisztriai beavatkozás kapcsán. Ponta miniszterelnök alig várja, hogy ürügyet találjon a román csapatok Moldovába küldésére. Klaus Johannis államfő mérsékeltebb, mivel személyesen Angela Merkel győzte meg, hogy még ne tegyen semmit. A kulcsszó a még” – állította a műsorban az örmény származású moldovai Erneszt Vardanjan. Szerinte azért jöhet egyáltalán szóba egy ilyen akció, mert Románia és a Nyugat úgy véli, “Oroszország nem vállalná fel a fegyveres konfliktust.”  (Abban az országban, ahol egyébként állandó jelleggel közel kétezer orosz békefenttartó katona állomásozik.  Ám ha mégis?-akkor jöhet a pardon Mister!)

A Tv Zvezda adásában elhangzott állításokra Viktor Kravcov orosz katonai szakértő reagált, aki a Tiras.ru szerint azt mondta, hogy a Jevgenyij Sevcsuk vezette köztársaság néhány napon belül 50 ezer tartalékost lenne képes mozgósítani, ha valóban fegyveres konfliktus robbanna ki. Románia esetében annyival lenne bonyolultabb a helyzet, hogy NATO-tagállamról van szó. Kravcov szerint viszont ekkor Transznyisztria számíthatna Moszkva katonai támogatására. (Ekkor lenne az “izvinyitye gaszpagyini!”)

https://balrad.wordpress.com/2015/06/05/a-romanoknak-terveik-vannak-transznyisztriaval/