2015. április 25., szombat

Donbassz

borús
Donbassz harci helyzete-ottani szakavatottak szerint-“agasztóan csendes”! Afféle vihar előtti csend honol a vidéken.
Tovább növeli az aggodalmakat, hogy a kijevi junta martalócai elkezdték kiüríteni Sztaromihajlovkát. Aki életben akar maradni, az május 9-ig el kell hogy hagyja a települést-riogatják a helybélieket, akiknek több sem kell. Mindenki pakol, és megy amerre lát. A legtöbben Oroszország felé veszik az irányt.
Persze azért a csend az viszonylagos.
Mára virradóan Vjeszelaja falut lőtték aknavetővel Valcman martalócai.
Peszkiben tegnap késő délután óta felerősödtek a kölcsönös aknavetőzések, amelyek még ma délelőtt iz tartanak-pillanatnyi szünet nélkül.

Peszkiben szünet nélkül működteti a milicia a saját találmányt, az önjáró aknavetőt!
Az éjszaka ismét rohammal kísérleteztek Nyalókakirály bűnbandái a donyecki repülőtér ellen. Tankokkal, BMP-kel és BTR-ekkel fedezték volna a martalócokat, de alig negyedórányi küszködés után, meg féltucatnyi páncélos elvesztését követően kifaroltak a buliból. Már amelyik latoregyednek még volt lehetősége a kifarolásra. Legalább kéttucatnyinak ez nem adatott meg.
Donyeck északi városrészeit ágyúzta az éjjel a latortüzérség Avgyejevkából és Marinykából. A gránátok leginkább a “Kujbisev” kerületben élők éjszakáját keserítették meg. Donyeckben pedig az Operában megesett az előadás. Telt ház előtt, fesztelen hangulatú gálaelőadás volt.
Granyitnoje környékén hajnalig tartó aknavetőzgetés zajlott.
Sirokino, Opitnoje, Majorszk és Lozovo térségében taktüzérségek és aknavetők működtek egész éjjel, és dacára a szombatnak, még most is.
Ellentmondó hírek érkeznek Csjernuhinoból. Tegnap késő délután óta több alkalommal is valcmanista tüzérségi támadás érte Csjernuhinot. Az 50. számú iskola udvarán történt egy robbanás, amiben három 13 éves fiú meghalt. Egyesek szerint a tüzérségi gránát becsapódása miatt, mások pedig azt feltételezik, hogy a fiúk egy fel nem robbant gránáttal “ügyeskedtek”. Az utóbbi verziót cáfola (de nem zárja ki) az a tény, hogy bár már lassan egy éve kiterjedt a háború, hasonló eset (gyerekek gránáttal való játszadozása) még nem fordult elő! Erre egész Donbasszban igen kiterjedt kampány hívja fel a figyelmet, és az általános iskolákba illetve onnan haza csakis szülői kísérettel közlekedhetnek a gyerekek.
Az első verziót viszont erősíti az akkor éppen “aktuális” tüzérségi támadás ténye.
Kodemo falu határában viszont “baleset” történt. Egy traktor futott aknára. A traktoros két lábaujját elvesztette, és szó szerint leégett róla a nadrág, ami kissé megpörkölte alfelét! Artyemovszkban ápolják, és hálálkodik a sorsnak hogy ennyivel megúszta. Siratja viszont ba traktort.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/25/donbassz-10/



Eduard Baszurin a DNR Honvédelmi Minisztériumának szóvivője ma délutáni nyilatkozatában ismertette a DNR közleményét.
Ezek szerint a DNR fegyveres erői nyílt kommunikációs csatornákon keresztül felszólították Valcman ilyen-olyan banditaseregleteit, hogy az “Azov” latorzászlóaljat holnap estig saját eszközeikkel “rendezzék le”! Ennek elmaradása esetén “Minszk-2.0″ ide vagy oda, a Donyecki Népköztársaság fegyveres erői saját hatáskörben egyszer ‘s mindenkorra elintézik a bűnbandát!
A keresztre feszítés megtette a hatását!
Baszurin nyilatkozatával nagyjából egyidejűleg Alakszandr Zaharcsenko is szólott.
alz
Bejelentette, hogy a DNR fegyveres erői megkezdték nehézfegyverzeteik pozícióba állítását a front teljes hosszában. Ha Kijev úgy-akkor a Donyecki Népköztársaság szintén!-summázható így Zaharcsenko nyilatkozata.
Az intézkedés teljességgel érthető is. A “tűzszünet” életbe lépése óta első alkalommal a valcmanista latortüzérség ma délelőtt 11 óra körüli időben a Telmanovo-járásban lévő Novaja Marjevka falu térségéből “Grad” sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a népköztársasági állásokra.


https://balrad.wordpress.com/2015/04/25/likvidalasi-parancs-az-azov-latorbanda-egyedeire/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése