Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag világbankba, amelyet hét évvel ezelőtt hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére. Például az erdeifenyő (Pinus sylvestris) és közönséges lucfenyő (Picea abies) magokat finnországi és norvégiai természetes erdőkből gyűjtötték be. Azért esett ezekre a fajokra a választás, mert gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is fontos szerepet töltenek be - adta hírül a BBC News. A norvég kormány tulajdonában lévő magtárat működtető Globális Terménydiverzitási Szövetség (GCDT) munkatársa, Brian Lainoff szerint számos oka volt, hogy erdei fák magjait is beköltöztették a vetőmagbunkerbe.

"A világszerte előforduló erdei fafajok genetikai diverzitását számos tényező befolyásolja, amelyek közül a klímaváltozásnak és az erdőgazdálkodásnak van a legnagyobb hatása a legfőbb fajokra" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a populációk feltöredezése, az erdei legelők, a kártevők és a betegségek is a befolyásoló tényezők közé tartoznak.
Lainoff szerint a finnországi és a norvégiai mintákat követően más nemzetektől is érkeznek famagok a sarkköri tárolóba. A vetőmagszéf új szerzeményei közt szójabab-, árpa-, lencse-, cirok- és búzaminták is sorakoznak az amerikai mezőgazdasági minisztérium, valamint mintegy 2500 rizsminta az AfricaRice nevű afrikai mezőgazdasági kutatóintézet jóvoltából. Ugyancsak a héten érkeznek minták a vetőmagbunkerbe 14 vadparadicsom fajtól, amelyek közül öt a Galápagos-szigetekről származik. A kutatók reményei szerint az újonnan érkezett fenyőmag-minták révén nyomon tudják majd követni a természetes erdőkben végbemenő hosszú távú genetikai változásokat. A norvég kormány 2008-ban hozta létre a tárolót a Spitzbergákon (norvégul Svalbard), a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton. A tárolót egy hegy belsejében alakították ki, hogy ellenálljon mindenfajta természeti vagy ember okozta katasztrófának. A 10 millió dollárból megépült, 4,5 millió minta tárolására alkalmas magbankban kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték, mára azonban a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményévé nőtte ki magát. Működtetői szerint a magbank állandó védelmet biztosít a világ vetőmaggyűjteményeiből érkezett mintáknak. A GCDT szerint az állandóan fagyott talaj és a vastag sziklafal biztosítja, hogy a magminták még áramszünet esetén is fagyott állapotban maradnak.
"A vetőmagszéfre a világ élelmiszerellátásnak végső biztosítékaként tekinthetünk" - hangsúlyozta a szervezet.


Hírfigyelő Szolgálat