Hídfő.net.ru | Misztral
A Roszoboronexport vezérigazgatója ma bejelentette; Franciaország vissza fogja fizetni a befektetett összeget, ha nem adja át a Misztral helikopterhordozó hajókat Oroszországnak. A hajók gyártásáról a két ország 2011-ben kötött szerződést, melynek értelmében a DCNS francia hajógyártó cég az első egységet 2014 november 14-én kellett volna átadja az orosz megrendelőnek. A szerződés értéke mintegy 1,5 milliárd dollár, amit Franciaország most vissza kell fizessen, miközben megrendelői egy részét is elveszíti az ügy miatt.
A szerződésben foglaltakat a gyártó megszegte. 2014 november 14-én kellett volna átadniuk az első hajót a megrendelőnek, november 25-én azonban a francia államfő az ukrán helyzetre hivatkozva bejelentette, hogy elhalasztják az átadást. A bejelentést megelőzően az Egyesült Államok utasította a NATO főtitkárát, hogy adjon hivatalos ajánlatot Párizsnak a hajók felvásárlására. Ez az ajánlattétel hivatalos formában meg is történt, és Washington nyomásgyakorlással próbálta rávenni a francia kormányt, hogy a szerződést megszegve ne a megrendelőnek, hanem a NATO-nak adja el a hajókat. Moszkva az átadás elhalasztását követően közölte, hogy amennyiben nem teljesítik a szerződés feltételeit 6 hónapon belül, nemzetközi jogi eljárást indítanak Franciaország ellen.
A Roszoboronexport vezérigazgatója szerint azonban Párizs vissza fogja fizetni a befektetett összeget, ami nem is kérdés, viszont további késlekedéssel újabb megrendelőket veszíthetnek a szerződésszegés miatt. Franciaország ugyanis nem csak a Misztral-üzletet veszti el Washington nyomásgyakorlása miatt, hanem más országok szemében is megbízhatatlanná válik a francia gyártó. India már bejelentette, fontolóra veszik, hogy a francia Rafale vadászgépek helyett inkább Oroszországgal kötnek üzletet. Iszajkin szerint Moszkva májusban hoz majd döntést Misztral ügyben, mert a szerződés addig még lehetővé teszi, hogy tárgyaljanak a gyártóval.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/17/franciaorszag-vissza-fogja-fizetni-misztralok-arat