Az Egyesült Államokban élők több mint harmada tesz konkrét intézkedéseket annak érdekében, hogy a telefonon és interneten folytatott magánbeszélgetéseket védetté tegye a kormány általános megfigyelési programjával szemben - ez derült ki a Pew Research Center közvélemény-kutató intézet hétfőn publikált felméréséből. Az emberek tisztában vannak azzal, hogy a kormány ok nélkül is megfigyeli őket, és próbálnak ezzel szemben óvintézkedéseket hozni (többnyire mérsékelt sikerrel).
Az amerikai kormány magánéletbe történő beavatkozásával kapcsolatos botrány azt követően robbant be, miután egy amerikai nemzetbiztonsági hivatal alkalmazottja - Edward Snowden - hatalmas mennyiségű adattal elmenekült az Egyesült Államokból, és elkezdte nyilvánosságra hozni a kormány általános megfigyelési programjával kapcsolatos információkat. A korábban összeesküvés-elméletnek nevezett megállapításokat Snowden "kiszivárogtatásai" hitelesítik, emiatt az amerikai társadalom fokozott mértékben kezdett aggódni azok igazságtartalma miatt.
2013 óta fokozatosan jutnak nyilvánosságra azok az adatok, miszerint az amerikai kormány általános információgyűjtést folytat valamennyi telekommunikációs eszközön, beleértve gyakorlatilag az összes képi és hangrögzítésre alkalmas eszközt - mobiltelefonokat, laptopokat, webkamerákat. A kiterjedt kormányprogram nem bűnelkövetők ellen irányul, hanem általános adathalászás jelleggel; gyanútlan, büntetlen előéletű állampolgárok milliói ellen, akik korábban nem sejtették, hogy a zsebükben lapuló okostelefon az NSA számára hangrögzítést végez, számítógépeik webkamerája pedig képi anyagot gyűjt mindehhez.
Hídfő.net.ru | iPhone laptop hangrögzítés
A felmérés adatai szerint a botrány kirobbanása óta a nagykorúak több mint 30%-a tesz legalább minimális óvintézkedést a magánélete védelmére. A kutatás szerint az amerikai lakosság harmada a botrány kirobbanása óta megváltoztatja biztonsági beállításait a közösségi médiában, kevésbé gyakran használja a közösségi médiát (pl. Facebook), elkerül és letöröl bizonyos programokat, és inkább személyes találkozás alatt folytat magánjellegű beszélgetéseket, mint interneten vagy telefonon. A válaszadók igen nagy hányada emellett fokozottan törekszik arra, hogy online kommunikáció alkalmából elkerülje bizonyos kifejezések használatát, ami azt mutatja, hogy az emberek félnek attól, bizonyos szavak használata esetén a kormány terroristának nyilváníthatja őket. Ez már a magánéletbe történő durva beavatkozás, tekintve, hogy a kormány programja arra kényszeríti az embereket, hogy saját magánéletükben még a szóhasználattal is óvatosak legyenek.
A válaszadók 57%-a szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány megfigyelje az amerikai állampolgárok magánkommunikációját, és az semmilyen terrorfenyegetéssel nem válik elfogadhatóbbá.
Edward Snowden 2013-ban menekült el az Egyesült Államokból, hivatalosan azóta sem lehet tudni, hogy mekkora mennyiségű adattal, és milyen információk fognak még napvilágra jutni.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/17/az-amerikai-lakossag-harmada-lepeseket-tesz-kormany-megfigyelesi-programja