A FB-on egy 
érdekes hírre lettem figyelmes. Használt sütőolajból is  készíthető 
szappan, így az elhasznált olajat nem kell kiönteni a  lefolyóba, vagy 
környezetbarát ember lévén elvinni a MOL kutakhoz  leadni.

Hogy milyen problémákat eredményezhet a lefolyóba öntött hulladék olaj? Íme egy példa, sok kicsi, sokra megy ugyanis: ÓRIÁS ZSÍRHEGY LONDONBAN
A szappan elkészítése sem ördöngősség, mutatjuk, hogy kell:
Hozzávalók: 1 kg olaj, 150g NaOh, 380 ml víz,
A "gyártás" előtt felöltözünk, hosszú ujjú felső, gumikesztyű, szájmaszk szükséges a műveletekhez.
Ezután előkészítjük az edényzetet:
- legalább 2 literes rozsdamentes lábas (ebben melegítjük a zsiradékokat)
- mérleg
- 7 dl-es befőttes üveg, tetővel (ebben oldjuk a lúgot)
- rozsdamentes evőkanál
- bot mixer
- szilikonos lapát
- forma, amibe szeretnénk önteni a szappant (legjobbak a szilikonos formák)
- szilikonos sütőpapír, olló, tálca
- mérleg
- 7 dl-es befőttes üveg, tetővel (ebben oldjuk a lúgot)
- rozsdamentes evőkanál
- bot mixer
- szilikonos lapát
- forma, amibe szeretnénk önteni a szappant (legjobbak a szilikonos formák)
- szilikonos sütőpapír, olló, tálca
Első lépés: lábasba 
kimérni a zsírokat, olajokat,  lassú tűzön összemelegíteni. Akkor jó, ha
 teljesen homogén. Kb. 45  fokosnak kell lennie. Ha van hőmérőd az jó, 
ha nincs, akkor kézmeleg, ha  beledugod az ujjad, és nem „csíp”.
Második lépés: kiméred a
 befőttesüvegbe a 380 gramm  folyadékot, és lassan, óvatosan hozzáöntöd a
 nátrium hidroxidot. Ez az  oldat gyorsan melegszik, ezért hideg 
vízfürdőbe kell tenni, én a  mosogatót engedem meg hideg vízzel, úgy 
hűtöm le 45 fok körülire. Kicsit  kavargatni kell az elején, hogy jól 
feloldódjon a lúg, azután tedd rá a  tetejét, és hagyd hűlni.
Harmadik lépés: a 
langyosra hűlt lúgoldatot öntsd a  langyos zsiradékokhoz, majd bot 
mixerrel híg pudingos állagig kevergetni  kell. Fontos, hogy közel 
azonos hőmérsékletűek legyenek.
Negyedik lépés: hozzá kell önteni az illóolajat, és még egyszer finoman átkeverni.
Ötödik lépés: a formába
 öntés. Ha ez megvan,  sütőpapírral és egy törölközővel le kell takarni.
 Lassan kell  kihűlnie. 24óra múlva lehet kivenni a formából. Ekkor már 
szeletelhető  (ez a legjobb része). 4 hétig kell érlelni szellős helyen,
 csak utána  használható.
A terméknek "sima" mosószappan illata van, de ezt bárki kedvére illatosíthatja pl. levendulával, citromfűvel, stb.
Egy hozzászólás:
-az a gondom, ennek nincs tisztító 
hatása. ha beírom a  recept-számlálóba, a tisztító hatása 0. én teszek 
hozzá sertés zsírt, és  igy lesz magas a tisztító hatás.
-1500g-hoz tettem 500g zsírt, és tökéletes lett :) 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése