A FB-on egy érdekes hírre lettem figyelmes. Használt sütőolajból is készíthető szappan, így az elhasznált olajat nem kell kiönteni a lefolyóba, vagy környezetbarát ember lévén elvinni a MOL kutakhoz leadni.

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_aolajszappan.jpg

Hogy milyen problémákat eredményezhet a lefolyóba öntött hulladék olaj? Íme egy példa, sok kicsi, sokra megy ugyanis: ÓRIÁS ZSÍRHEGY LONDONBAN
A szappan elkészítése sem ördöngősség, mutatjuk, hogy kell:

Hozzávalók: 1 kg olaj, 150g NaOh, 380 ml víz,
A "gyártás" előtt felöltözünk, hosszú ujjú felső, gumikesztyű, szájmaszk szükséges a műveletekhez.
Ezután előkészítjük az edényzetet:
- legalább 2 literes rozsdamentes lábas (ebben melegítjük a zsiradékokat)
- mérleg
- 7 dl-es befőttes üveg, tetővel (ebben oldjuk a lúgot)
- rozsdamentes evőkanál
- bot mixer
- szilikonos lapát
- forma, amibe szeretnénk önteni a szappant (legjobbak a szilikonos formák)
- szilikonos sütőpapír, olló, tálca
Első lépés: lábasba kimérni a zsírokat, olajokat, lassú tűzön összemelegíteni. Akkor jó, ha teljesen homogén. Kb. 45 fokosnak kell lennie. Ha van hőmérőd az jó, ha nincs, akkor kézmeleg, ha beledugod az ujjad, és nem „csíp”.
Második lépés: kiméred a befőttesüvegbe a 380 gramm folyadékot, és lassan, óvatosan hozzáöntöd a nátrium hidroxidot. Ez az oldat gyorsan melegszik, ezért hideg vízfürdőbe kell tenni, én a mosogatót engedem meg hideg vízzel, úgy hűtöm le 45 fok körülire. Kicsit kavargatni kell az elején, hogy jól feloldódjon a lúg, azután tedd rá a tetejét, és hagyd hűlni.
Harmadik lépés: a langyosra hűlt lúgoldatot öntsd a langyos zsiradékokhoz, majd bot mixerrel híg pudingos állagig kevergetni kell. Fontos, hogy közel azonos hőmérsékletűek legyenek.
Negyedik lépés: hozzá kell önteni az illóolajat, és még egyszer finoman átkeverni.
Ötödik lépés: a formába öntés. Ha ez megvan, sütőpapírral és egy törölközővel le kell takarni. Lassan kell kihűlnie. 24óra múlva lehet kivenni a formából. Ekkor már szeletelhető (ez a legjobb része). 4 hétig kell érlelni szellős helyen, csak utána használható.
A terméknek "sima" mosószappan illata van, de ezt bárki kedvére illatosíthatja pl. levendulával, citromfűvel, stb.

Egy hozzászólás:
-az a gondom, ennek nincs tisztító hatása. ha beírom a recept-számlálóba, a tisztító hatása 0. én teszek hozzá sertés zsírt, és igy lesz magas a tisztító hatás.
-1500g-hoz tettem 500g zsírt, és tökéletes lett :)

Facebook