2014. október 18., szombat

Kik az igazi vesztesek? Hát MI! Goodfriend – a “Jóbarát” – listája

Vida Ildikó (Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke)
Habony Árpád (Orbán Viktor személyes stratégiai főtanácsadója)
Heim Péter (Magyarország 30. legbefolyásosabb embere, az állami tulajdonban lévő Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke)
Giró-Szász András (2014. júniusáig kormányszóvivő, többségi tulajdonosa a kormányzatnak is dolgozó Strategopolis Kft.-nek)
Seszták Miklós (országgyűlési képviselő, 2014-től a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere)
Lázár János (a Fidesz alelnöke; korábban államtitkár és a Firdesz Országgyűlési frakcióvezetője)
sor
Köszönjük Z. Ribka anyagát.
Nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban levő vagyonukhoz azok a magyar kormányközeli személyek, kormánytisztviselők, akiket most tiltólistára tett az Egyesült Államok. Ott tanuló gyerekeiket is kiutasíthatják az országból. Stigmaként rajtuk maradhat a mostani ügy, üzletet egykönnyen aligha fognak tudni kötni. A német kancellár is jelezhette Orbán Viktornak: elég abból, ami eddig volt. Az oroszokhoz dörgölőzés és a civil társadalom elleni hadjárat is ráerősíthetett az elharapózó és megtűrt korrupció miatti amerikai csapásra.

Az a legkevesebb, hogy nem léphetnek be az Egyesült Államok területére a most tiltólistára tett – az amerikai nagykövetség által meg nem nevezett – kormányzati tisztségviselők. Az amerikai törvények lehetőséget adnak arra is, hogy lefoglalják, zár alá vegyék az amerikai hatóságok az USA-ban a vagyontárgyaikat, ha feltételezhető, hogy azok forrása korrupcióból származik – magyarázta a hvg.hu egyik forrása, aki a most kirobbant ügyet közelről ismeri. De nemcsak a tiltólistára tett magas rangú magyar kormányzati tisztségviselők vagyonát, hanem a családtagjaik nevén levő vagyontárgyakat is lefoglalhatják.
Ezen túl pedig kitilthatják az USA-ból a tiltólistán levők amerikai iskolában tanuló gyerekeit is.
Az amerikaiak lépésének hosszú távú, a tiltólistára tett magyar személyekre nézve romboló hatása pedig az, hogy ez az ügy stigmaként rajtuk marad, és sokkal nehezebb, ha egyáltalán lehetséges lesz nekik a jövőben üzletet kötni az Egyesült Államokban.
Az adócsalás ellen akartak tenni, süket fülekre találtak a kormány részéről
A hvg.hu több hónappal ezelőtt hallott arról: nemzetközi (amerikai és más külföldi) hátterű, Magyarországon is működő cégek megbízásából mentek jelzések a kormányzat, illetve az adóhatóság felé, hogy az itt jelen levő, legálisan dolgozó nemzetközi cégek érdekei sérülnek az elharapódzott adócsalás miatt. Információink szerint a panaszkodók azóta többször is felajánlották segítségüket a helyzet helyrebillentése céljából, de érdemi válaszokat nem kaptak.
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén pénteken tartott sajtóbeszélgetésen is utalt arra az ideiglenes ügyvivő, André Goodfriend, hogy a korrupció a fő ok, amely miatt erre a magyar gazdaságdiplomácia rendszerváltás óta íródó történelmében példátlan lépésre szánta el magát az USA, de az egy éve kipattant, Horváth András egykori adóhatósági munkatárs által kirobbantott áfabotrány is ide sorolható. Ebben az ügyben is fel kellene lépnie a korrupció ellen a magyar kormánynak – amely bizonyítékot várt az amerikai nagykövetségtől, de az nem adott –, és például ebből az ügyből is tudna meríteni.
Merkel is Obama mellé állt, Orbán Viktor ellen
A nemzetközivé dagadt korrupciós botrány előkészítő lépéseit ismerő forrásunk arra emlékeztetett, hogy az amerikai állam nem egymaga kelt harcra a magyar kormányzatot körülvevő korrupció ellen. A magyar kabinettel és a mögötte álló emberekkel szembeni fellépésből a németek is kivették a részüket. Tudomásunk szerint Angela Merkel és Orbán Viktor pár nappal ezelőtti találkozóján a német kancellár egyértelműen jelezte a magyar miniszterelnöknek, hogy Magyarország tartsa tiszteletben az eddig meglehetősen hanyagul kezelt európai értékeket.
Beszélgetőtársunk felidézte azt, hogy nemrég derült ki, borzalmasan alakult a magyar ipari termelés augusztusban. Az elemzők jelentős növekedést vártak, ezzel szemben a termelés 5,7 százalékkal múlta alul a júliusit. Elsőre senki nem tudta, mi lehet az oka a megtorpanásnak, aztán, ahogyan a Portfolio.hu megírta, világossá vált, a német Audi a nyár utolsó hónapjában három hétre leállította a motorgyártást, pedig előzetesen még a termelés felfutása volt várható a német autógyár új termelési kapacitásainak üzembe helyezése miatt. A leállást az Audi nem jelezte előzetesen, ami szokatlannak mondható, ahogyan a világpiaci autóipari kereslet sem torpant meg, így az sem indokolta a csaknem teljes havi leállást. Forrásunk szerint ezzel a lépéssel érzékeltette azt Németország a magyar kormánnyal, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől, ha egy nagy autógyár 3 heti termeléskiesése is ekkora zuhanást képes előidézni az ipari termelésben.
Van két másik tényező is, ami a két gazdasági nagyhatalom magyar kormánnyal szembeni világos fellépésében szerepet játszhatott. Orbán Viktor egy NATO-tagország vezetőjeként több lépést is tett Vlagyimir Putyin Oroszországa felé, a paksi bővítéssel az oroszokat bízta meg, az energiaügyekben is az oroszoknak inkább tetsző intézkedéseket hozott, ez pedig csak ráerősített az amerikaiak haragjára. Csakúgy egyébként, mint az is, hogy a magyarországi civil szervezetek ellen hadjáratot folytat durván fél éve a magyar kormány.
Az Egyesült Államok azért tiltotta meg a belépését a meg nem nevezett magyar, a kormányzathoz kötődő személyeknek, mert mint állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy korrupciós ügyek folytak a magyar kormányzatban, és ezekből hasznot húzhattak, ezekbe belekeveredtek a listára tett személyek. Miután megvizsgálták, ellenőrizték ezeket, és további bizonyítékokat szereztek be, megkeresték múlt héten a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Akkor elmondták Magyar Leventének, a gazdaságdiplomáciáért felelős helyettes államtitkárnak, illetve Szijjártó Péternek is, milyen ügyeket derítettek ki, és milyen lépések várhatóak ezután. Goodfriend szerint a kormány bizonyítékokat várt, ám a nagykövetség ezeket nem adta át. Mint az ügyvezető mondta, a kormányzatnak megvan minden eszköze, hogy felderítse az ügyeket, és tegyen is ellenük.
(HVG)
Bal-Rad komm: “…Orbán Viktor egy NATO-tagország vezetőjeként több lépést is tett Vlagyimir Putyin Oroszországa felé, a paksi bővítéssel az oroszokat bízta meg, az energiaügyekben is az oroszoknak inkább tetsző intézkedéseket hozott, ez pedig csak ráerősített az amerikaiak haragjára. Csakúgy egyébként, mint az is, hogy a magyarországi civil szervezetek ellen hadjáratot folytat durván fél éve a magyar kormány…”
-Hát sokkal inkább ez az oka az “örihainak”! Az Oroszországhoz való közeledés, meg a neoliberális felforgatók (eléggé gyenge) molesztálása.
Nem a közismert korrupció! Hiszen az már negyedszázada dúl, és nem csak a döbrögista horda fosztogatott ezidáig! De hát kell valami ok! Hát most meglelték! (Hangsúlyozzuk: JOGOS OK!)
Van viszont itt valami, amiről mi már kezdetek óta beszélünk, ám nagyon kevesen fogják fel. Ez pedig a gyarmati lét, és ennek okán a zsarolhatóság!
“…borzalmasan alakult a magyar ipari termelés augusztusban. Az elemzők jelentős növekedést vártak, ezzel szemben a termelés 5,7 százalékkal múlta alul a júliusit. Elsőre senki nem tudta, mi lehet az oka a megtorpanásnak, aztán, ahogyan a Portfolio.hu megírta, világossá vált, a német Audi a nyár utolsó hónapjában három hétre leállította a motorgyártást, pedig előzetesen még a termelés felfutása volt várható a német autógyár új termelési kapacitásainak üzembe helyezése miatt. A leállást az Audi nem jelezte előzetesen, ami szokatlannak mondható, ahogyan a világpiaci autóipari kereslet sem torpant meg, így az sem indokolta a csaknem teljes havi leállást. Forrásunk szerint ezzel a lépéssel érzékeltette azt Németország a magyar kormánnyal, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől, ha egy nagy autógyár 3 heti termeléskiesése is ekkora zuhanást képes előidézni az ipari termelésben…”
EZ PEDIG ORSZÁGUNK KIÁTUSÍTÁSÁNAK EGYENES KÖVETKEZMÉNYE!
A rendszerváltás eredménye, a rendszerváltó politikai maffiák közel negyedszáz évnyi pusztító, rabló munkájának az eredménye!
Ez pedig jövőtlenség! Hiszen az az ország, amely zsarolható – nem lehet saját maga gazdája!
Ékes bizonyíték erre az Audi “leállása”! Kaptunk egy jó kis sallert! Tudjuk már hogy hol a helyünk! Tudjuk már hogy mi a szerepünk!
Szolganéppé lettünk saját hazánkban! Gyarmatává egy EU – nevű rablószövetségnek, kiszolgálójává egy NATO – nevezetű latorszövetségnek, és odaadó szolgálóivá a fenti brigantibandákat készséggel kiszolgáló honi politikai maffiaklánoknak!
Lehetnek itt kitiltások meg bármik! ŐK a veszteségeiket rajtunk fogják behajtani. ŐK NEM VESZÍTHETNEK!
Mi – a “kismagyarok” – mi igen! Mi vagyunk az igazi vesztesek!
De mi akartuk hogy így legyen!

MEGÉRTE?  EZT AKARTAD?  EZT AKARTUK?

Kiszavazhatják Magyarországot az egyik legjelentősebb, demokrácia-erősítéssel foglalkozó nemzetközi szervezet, a „Demokráciák Közössége” Kormányzótanácsából a közeljövőben. Az egykor Madeleine Albright amerikai külügyminiszter által alapított szervezet éppen 3 éve választotta be Magyarországot a kormányzótanácsba, Martonyi János külügyminisztersége idején. A Közösség elé letett beszámolók alapján azonban Magyarországot nem tartják a tagságra méltónak.

„Az utolsó padban ülők” címmel jelent meg friss elemzés Magyarországról a ’foreign policy’ külpolitikai magazinban, amely már tartalmazza a korrupcióval vagy annak támogatásával gyanúsítható magyar állampolgárok hivatalos amerikai kitiltásának hírét is. A cikk felveti, hogy a magyar kormányra nézve újabb kínos nemzetközi következménye lehet a magyarországi eseményeknek, ha decemberben úgy dönt a Demokráciák Közössége, hogy megválna hazánk kormányzótanácsi tagságától, ahova alig 3éve kerültünk be. A több mint 100 tagú, globális, államközi, kormányzati szervezet a demokratikus átalakulások tapasztalataival foglalkozik, 2000-ben hozták létre, és Magyarország a kezdettől nagy tisztelettel övezett tagország.
Pár héttel ezelőtt a közösség ülésén azonban a Magyarországról szóló elemzések a demokrácia-erősítés szöges ellentétéről számoltak be, és ez azért is fontos, mert a Demokráciák Közössége szervezet véleménye is komoly befolyással lehet mind a hivatalos washingtoni kormánypolitika, mind az Európai Unió jövőbeli döntéseinek alakítására.
Sonni Efron a Human Rights First washingtoni emberjogi szervezet vezető munkatársa, aki 2010 és 2012 között az amerikai külügyminisztérium munkatársa volt, és aki részt vett a Demokráciák közössége elé letett magyar beszámoló elkészítésében. A jelentés minden olyan jelentős magyar parlamenti döntést tartalmazott, melyet az elmúlt években az alkotmány létrehozásától a média- és egyházalapítási szabadságon át a Holocaust-béli magyar szerep meghatározásáig nemzetközi kritika ért.
Sonni Efron elmondta, hogy az amerikai kormány képviselője indítványozta annak felülvizsgálatát, hogy Magyarország a szervezet kormányzótanácsának tagja maradjon-e. Efron hangsúlyozta, Magyarország tagságának a felfüggesztése még nem dőlt el. Azonban talán még súlyosabb, hogy a Human Rights First azt javasolta, a magyar kormány MAGA gondolja végig: akar-e egyáltalán TAG maradni a demokráciák közösségében, vagy magától kilépne. Több forrás szerint a magyar kormány a kínos kiszavazás elkerülésére talán ezt választja szívesebben. A Kormányzótanácsi Tagságunkról decemberben születhet döntés.
(atv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése