A szeptember 5.-i minszki tűzszüneti megállapodás ellenére az ukrán erők tüzérségi támadás alatt tartják a donyecki medence számos települését. A tűzszünet kihirdetése óta több mint 300 civil vesztette életét a térségben az ENSZ és az EBESZ jelentései szerint. A régióban múlt hét pénteken a felkelők újból teljes üzembe helyezték az ellenőrzésük alatt lévő Kirov városában a legnagyobb ukrán szénipari bányaművet, melyre a kijevi egységek azonnali nehéztüzérségi ágyúzásba kezdtek, azóta is folyamatosan tűz alatt tartják a bányát és a bányászokat. A bánya és a hozzá tartozó infrastruktúra délkelet Ukrajna fontos villamos-energia termelő forrása, amely az elektromos árammal és fűtéssel a Kijev által ellenőrzött területeket is ellátja, így a központi kormányzat az ottani ukrán lakosságot ugyanúgy katasztrófahelyzetbe sodorja. A bánya igazgatója szerint a bányászok emberfeletti munkát vittek és visznek véghez, a folyamatos golyózápor ellenére is 12 órás műszakokban dolgoznak, és egyedülálló műszaki és mérnöki megoldásokkal biztosították a bánya újbóli teljes üzemű működését, több millió ukrajnai lakos számára biztosítva így az alapvető életfeltételekhez szükséges kondíciókat, mint fűtés és villany.

Andrej Smirnov bányaigazgató ezért arra szólítja fel a konfliktusban résztvevő feleket, hogy vonuljanak ki egyidejűleg Kirov városának környékéről, azonnal szüntessék be a bánya és a bányászok lövetését. "Mégegyszer megkérek mindenkit, nem kell sem megvédeni minket, sem tűz alatt tartani a bányát, és a munkába járó bányászok buszaira lőni." -mondta
A Komszomoletsz Donbassz bánya Ukrajna legnagyobb energiaipari vállalata, hivatalosan a konfliktus kitörése előtt Rinat Ahmetov ukrán oligarcha tulajdonolta.


http://www.hidfo.net/2014/10/18/kijev-banyaszokra-lovet