2014. szeptember 14., vasárnap

Magyar fiú a világ legjobb csellistája

Óriási magyar sikerrel ért véget hétvégén Münchenben az ARD Nemzetközi Csellóversenye. A világ egyik legrangosabb komolyzenei versenyén 65 indulóból a magyar Várdai István szerezte meg az első díjat - írja a Fidelio.

A német rádióállomásokat tömörítő ARD 1952 óta rendez versenyeket különböző zenei műfajokban. A csellisták megmérettetésére négyévente kerül sor, és a világ egyik legnehezebb komolyzenei versenyeként tartják számon. Az állítás igazságát jól példázza, hogy már az első fordulóban díjnyertes zenészek szoktak elvérezni.
Várdai a döntőben egy francia és egy román zenésszel mérkőzött meg, mindhárman egy-egy versenyművet adtak elő. A Fidelio szerint az értékeléskor a zsűri kiemelte, Várdai mind a négy fordulóban kiemelkedően játszott. A magyar fiú sikerének súlyát növeli, hogy három évvel ezelőtt már megnyerte a Genfi Nemzetközi Csellóversenyt: soha, egyetlen csellistának nem sikerült mind a két nagy verseny első díját elhozni.
A verseny korábbi győztesei között olyan nevek találhatók, mint a zongorista Mitsuko Uchida, a hegedűs Christian Tetzlaff, a brácsás Jurij Bashmet, a trombitaművész Maurice André, az oboista Heinz Holliger, vagy az énekes Thomas Quasthoff.

Várdai István 1985-ben született Pécsett, 1997-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába járt, jelenleg a bécsi Zeneakadémia, a Kronbergi Zenekadémia és a budapesti Zeneművészeti Egyetem növendéke. Bemutatkozó koncertjét 1998-ban adta, azóta számos díjban és kitüntetésben részesült: 2008. március 15-én például megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, 2009-ben a Junior Prima díjat, 2012-ben pedig a 10.000 euróval járó PRIX Montblanc díjat, melyet 2006 óta adományoznak kiemelkedő hangszeres zenészeknek.
További sikereket, elismeréseket kívánunk neki!

Pozítiv Nap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése