Washington, 2024. április 8. hétfő (MB)

Donald Trump, az Egyesült Államok volt- és várható új elnöke úgy szeretne békét teremteni Ukrajnában, hogy nyomást gyakorolna Kijevre, ismerje el, hogy a Krím és a Donbász Oroszországhoz tartozik – jelentette a Magyar Békekör tudósítója a Washington Post hétfői közlésére hivatkozva.

Trump szerint Ukrajna és Oroszország egyaránt szeretne arcvesztés nélkül kikerülni a konfliktusból. „Jó volna, ha egyes ukrán területek Oroszország részévé válnának” – mondta.

A Washington Post megjegyezte: Trump terve gyökeres változást jelentene az USA politikájában, hiszen Nemzetgyilkos Népirtó Biden teljes mellszélességgel Kijev mellett áll, Élőhalott Zsarnok Zelenszkij ukrán elnök pedig nem akar lemondani egyetlen centiméternyi ukrán területről sem.

Megfigyelők megjegyzik, hogy noha Trump Washington Post által megszellőztetett terve elismeri az új realitást, eltekint Oroszország Ukrajnával kapcsolatos hármas céljától: Ukrajna nácitlanításától, demilitarizálásától és semlegessé változtatásától.

A Washington Post Trump környezetéből származó értesülései között nem szerepel sem a NATO ( Nagy Babiloni Szajha ) jövője, sem az oroszok által sürgetett új eurázsiai biztonsági rendszer megteremtésének kérdése.+++

Kiadta: Magyar Békekör