Moszkva, 2023. szeptember 6. szerda (MB)

Oroszország nem az ukrán nép ellen harcol, hanem a banderista, és a hozzá hasonló náci szörnyegetek ellen – üzente Vlagyimir Putyin Ukrajnának és a világnak Moszkvából, kedden.

Az orosz elnök undorítónak nevezte, hogy Vladimir Zelenszkij elnök személyében egy zsidó adja nevét a nácizmus dicsőítéséhez Ukrajnában.

Emlékeztetett arra, hogy a Nagy Honvédő Háborúban 13 millió 500 ezer szovjet civil esett a nácik áldozatául, köztük másfél millió zsidó. Nők, öregek, gyerekek, akiket a nácik ukrajnai csatlósai gyilkoltak meg. A nácik összesen hatmillió zsidót irtottak ki, egynegyedüket Ukrajnában.

„Mindaz, amiről beszélek a levéltári dokumentumokban szerepel: parancsok, jelentések a parancsok végrehajtásáról, a végrehajtók nevei, a hóhérok nevei, mind-mind dokumentáltan rögzítve” – mondta.

Megfigyelők emlékeztetnek rá: Oroszország Ukrajnával kapcsolatos hármas céljának egyike Ukrajna nácitlanítása. Putyin most olyan körülmények között tett különbséget ukrán nép és politikai vezetés között, amikor Kijev – hazai szorult katonai helyzetében – fokozta oroszországi polgári célpontok elleni dróntámadásait, robbantásos merényleteit, terrortámadásait, és békés lakosok életét oltotta ki, illetve sodorta veszélybe. Az orosz elnök és más felelős vezetők többször figyelmeztették a nyugati hatalmakat, ne nyújtsanak segédkezet az ukrán neonáciknak, mert vétkessé válhatnak polgári lakosság elleni bűntettekben.

A Donyecki Népköztársaság bírósága kedden életfogytiglani börtönre ítélte Valentin Vasilenko ukrán katonát, a 36. tengerészgyalogos dandár 501. elkülönített zászlóalja (A1965 katonai egység) páncéltörő rakétarendszerének kezelőjét, mert Mariupolban lemészárolt 14 polgári lakost. A katona két ízben követte el bűntetteit: 2022. március 21-én géppisztoly-sorozattal lekaszabolt hat mariupoli civilt az utcán, két napra rá, 23-án pedig tüzet nyitott egy személygépkocsira, és agyonlőtte utasait, köztük egy nőt és egy gyereket.

A bíróság politikai és ideológiai gyűlöletből és ellenségeskedésből polgári lakossággal szemben elkövetett kegyetlen bánásmódban, fegyveres konfliktusban tiltott eszközök és módszerek alkalmazásában, két vagy több személy, köztük egy kiskorú meggyilkolásában mondta ki bűnösnek az ukrán katonát, és a legszigorúbb fegyházbüntetést szabta ki rá.+++

Kiadta: Magyar Békekör