Henicseszk, 2023. június 6. kedd (MB)

Az ukrán fasiszta hadsereg keddre virradóra rakétatámadást intézett az orosz ellenőrzés alatt álló Novaja Kahovka-i vízi erőmű ellen. A robbanófejek szétszakították a gátat, szabad utat engedve a Dnyepr folyónak – jelentette a Magyar Békekör tudósítója a helyi hatóságok közlése alapján.

A támadást feltehetően Olha többszörös kilövő rakétarendszerekkel hajtották végre. A lövedékek megsemmisítették a gát hidraulikus szelepjeit, és ellenőrizetlen vízfolyást váltottak ki.

Noha Novaja Kahovkát és a környező településeket nem fenyegeti veszély, a tanyákon élőket ki kellett telepíteni, mert a víz mindent elsöpört az útjából, és kritikus szintre duzzadt. Most megpróbálják ideiglenes gáttal feltartóztatni a Dnyepr vizét, egyszersmind menteni a menthetőt.

Hírek szerint nem fenyegeti veszély az ugyancsak orosz ellenőrzés alatt álló zaporozsjei atomerőművet sem.

A Szovjetunió idejében, 1956-ban épült erőmű a Krím-félsziget vízellátó rendszerének egyik fontos eleme. Mint ismeretes, a Krím 2014 óta ismét Oroszország része.

Kijev tagadja, hogy köze volna a vízi erőmű elpusztításához, pedig már több. mint egy éve megigérte.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Kijev 2022 óta készült a kahovkai gát felrobbantására – Washington Post

New York, Kijev, Moszkva, 2023. június 7. szerda (MB

A kijevi katonai vezetés már tavaly decemberben hangoztatta tervét, hogy felrobbantja a kahovkai duzzasztó művet, és HIMARS hordozó rakétákkal próbacsapásokat is végrehajtott a gát egyik zsilipjére – jelentette a Magyar Békekör tudósítója a Washington Post 2022. december 29-i számában megjelent közlés alapján.

A lap így írt: „Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli erők műveleti parancsoksága vezetőjének elmondása szerint az ukránok még próbacsapást is végrehajtottak egy HIMARS hordozórakétával a Nova Kahovka gát egyik zsilipjére, három lyukat vésve a fémbe, hogy megnézzék, fel lehet-e emelni a Dnyeper vizszintjét annyira, hogy megakadályozzák az orosz átkelést, de a közeli falvakat ne árassza el a víz. A teszt sikeres volt, mondta Kovalcsuk, de a lépés az utolsó lehetőség maradt.”

Vaszilij Nebenzija, Oroszország állandó ENSZ képviselője már 2022. októberben hivatalos körlevélben hívta fel a Biztonsági Tanács figyelmét a kahovkai vízi erőmű elpusztítására vonatkozó kijevi tervekre.

„Sajnáljuk, hogy a főtitkárhoz intézett felhívásunkat figyelmen kívül hagyták, és semmit sem tettek ennek a szörnyű bűnnek a megelőzéséért” – mondta.

Az orosz nyomozó hatóság terrortámadás vádjával indított vizsgálatot a kahovkai gát felrobbantásának ügyében. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő előre megfontolt ukrán szabotázs akciónak minősítette a bűntettet. Maria Zaharova külügyi szóvivő az Iszlám Állam módszereihez hasonlította a kijevi terrorakciót.

Az árvíz katasztrofális következményekkel jár a régió lakosainak tízezreire nézve, a környezeti kárt pedig még nem lehet felmérni – mondta Zaharova.+++

Kiadta: Magyar Békekör

 

A térkép a kahovkai gát helyszínét ábrázolja a Dnyeperen, és a Krím-félsziget vízellátását biztosító csatorna nyomvonalát.