A svéd kereszténydemokraták vezetője, Ebba Busch Thor azt javasolta, az állam fizessen 160000 koronát azoknak a migránsoknak, akik hajlandóak önként elhagyni Svédországot. A politikus szerint ennél sokkal nagyobb költséget jelentene, ha az országban maradnak és el kell tartani őket.
A svéd kereszténydemokraták, akik támogatottsága friss közvélemény-kutatások szerint már a négyszázalékos küszöböt sem éri el, előálltak néhány új kezdeményezéssel a bevándorláspolitika terén, hogy megpróbálják visszaszerezni az elveszett szavazatokat – írja a Samtiden svéd napilap. A párt folyamatosan romló támogatottsága miatt már saját, évtizedeken át képviselt álláspontjának is ellentmond, miszerint a tömeges bevándorlásnak pozitív hatásai vannak, és a svéd társadalom nem tud túlélni a folyamatos bevándorlás nélkül.
A párt mai hivatalos állsápontja szerint Svédországban “árnyéktársadalmak” jöhetnek létre, ha nem sikerül eltávolítani az országból – vagy rábírni az önként távozásra – azokat a migránsokat, akiknek menedékkérelmeit elutasították.
A kezdeményezés szerint egy átlagos migránscsalád 160000 koronával gazdagodhat ilyen módon, egyedülálló személyeknek azonban 60000 koronát is kifizetnének.
Bár ezeknek a személyeknek nem áll jogában az országban tartózkodni, a kereszténydemokraták azzal indokolták az intézkedés szükségességét, hogy amennyiben az elutasított menedékkérelemmel Svédországban maradnak, az eltartásuk, segélyezésük ennél sokkal többe kerülne az adófizetőknek.
A bevándorlásügyi hivatal adatai szerint 20000 és 50000 közé tehető azon külföldiek száma, akik érvényes tartózkodási engedély nélkül élnek Svédországban. Ebba Busch Thor szerint ez a szám százezerre emelkedhet néhány éven belül.
A kereszténydemokraták emellett meghirdették a “zéró tolerancia” elvét a külvárosi bűnözéssel szemben, valamint kezdeményezik, hogy az illegális bevándorlók semmilyen állami segélyt ne kaphassanak.
A svéd Kereszténydemokrata Pártot 1964-ben alapították, de 1985-ig nem jutottak be a parlamentbe. A párt legjobb eredményét 1998-ban érte el, amikor a szavazatok 11,8%-át sikerült megszerezniük. A 2014-es választásokon 4,8%-os eredménnyel végeztek, alig lépték át a négyszázalékos bejutási küszöböt.

http://www.hidfo.ru/2018/05/megprobaljak-hazakuldeni-a-migransokat-a-sved-keresztenydemokratak/