Belgium miniszterelnöke szerint az Európai Unió függetlenné és önellátóvá kellene váljon a védelmi ipar terén, ahelyett, hogy az amerikai fegyvergyártó cégek piacaként funkcionál. A NATO-együttműködést azonban fenntartaná a belga politikus.
Európa mindent meg kell tegyen annak érdekében, hogy biztosítsa önállóságát a védelem terén, ugyanakkor a NATO keretein belül kell maradjon – mondta Charles Michel belgiumi miniszterelnök.
“A biztonság szavatolása közös felelősség. El kell érnünk egy autonóm és megbízható készséget, hogy a lehető leggyorsabban tudjunk reagálni a potenciális fenyegetésekre. Emellett folytatnunk kell a külső határ megvédésére tett törekvéseket is” – mondta az Európai Parlament előtt felszólalva.
A politikus hozzátette; Belgium továbbra is megbízható partner marad a NATO számára.
“A NATO keretein belül képzeljük el a kollektív európai védelmi képességek fejlesztését. Az európai strukturált együttműködés és az Európai Védelmi Alap megfelelő eszközök ennek eléréséhez. Operatív képességeink segítségével kell biztonsítanunk értékeink és geopolitikai érdekeink védelmét” – mondta.
Michel beszédében az is elhangzott, hogy Európa aktívabb kell legyen a geopolitika terén, mert az úgynevezett nemzetközi normákat egyre kevésbé tartják be a világ országai.
“A nemzetközi normákat egyre kevésbé és kevésbé tisztelik. Ki kell dolgozzunk egy valós kapcsolati stratégiát szomszédaink vonatkozásában, és jobban kell teljesítsünk a helyi konfliktusok elhárítása terén” – mondta, hangsúlyozva, hogy ez alatt elsősorban a líbiai és szíriai háborús gócpontokat érti.
Egy nappal ezelőt az Európai Bizottság az EU 2021-27-re vonatkozó költségvetési tervezetében javasolta a védelmi kiadások 40%-os növelését. A Bizottság emellett javasolta a külpolitikai kiadások fokozását és egy 13 milliárd eurós védelmi alap létrehozását.

http://www.hidfo.ru/2018/05/europa-onellatova-kell-valjon-a-vedelem-teren/