Az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország közös, Szíria elleni rakétatámadása során az amerikaiak azt a JASSM-ER megnövelt hatótávolságú rakétát használták, melynek megvételét az USA nagy mennyiségben tervezi a következő évek során.
A rakéta gyártója a Szíria elleni agressziót követően egy közleményt adott ki, mely szerint, ha termékük megtetszett az agresszor országoknak, készen állnak azt nagy mennyiségben is értékesíteni.
“Bár a művelet körülményeit nem kommentáljuk, készen állunk segédkezni vásárlóinknak globális törekvéseik során. A Lockheed Martin büszke a védelmi minisztériummal kötött megállapodásra, melynek keretén belül ellátja azt fejlett fegyverrendszerekkel – mint a JASSM – a katonai műveletek hatékonyabbá tétele érdekében” – áll a Lockheed Martin szóvivője által tett nyilatkozatban.
A fegyvergyártó cég szóvivője azt mondta, folyamatban vannak tárgyalások a légierővel azzal kapcsolatban, hogy a korábban tervezettnél nagyobb tételben vásároljanak. A Military.com azt írta, a Lockheed Martin eddig 2,200 JASSM-ER rakétát adott el az amerikai légierőnek, de a műveleti szükséglet 4900 rakéta lenne, amiben növekedést hozhat a korábbinál kiterjedtebb közel-keleti érintettség.
Persze, a Lockheed Martin a gyakorlatban akkor juthat még több megrendeléshez és nagyobb profithoz, ha az amerikai haderő elhasználja mindazt a készletet, amit eddig megvásároltak, s így utánpótlásra lesz szükség. A fegyvergyártó cég ezáltal érdekelt abban, hogy különféle indokból szuverén országok ellen intézzenek rakétacsapást a “szövetséges országok”.

http://www.hidfo.ru/2018/04/ez-az-amerikai-ceg-profitot-csinal-a-sziria-elleni-agressziobol/