2017-ben a Hollandiában három évvel korábban menedékjogot szerző migránsok csak mindössze 11%-a rendelkezett valamilyen munkaviszonnyal – derült ki az állami statisztikai hivatal összesítéséből.
Az állami statisztikai hivatal (CBS) adatai szerint a menedékjog megszerzését követő másfél évben mindössze a migránsok 4%-a tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ez a szám növekedett később 11%-ra.
“Másfél évvel a menedékjog megszerzése után, 2014-ben a 18 és 64 év közti menedékkérők 4%-a volt foglalkoztatott. Egy évvel később ez 11%-ra emelkedett”írták.
A CBS szerint a menekültjoggal rendelkezők közel háromnegyede Szíriából és Eritreából érkezett. A szíriai menekültek körében a foglalkoztatottsági ráta 10,5 százalék, az eritreaiaknak azonban csak 6%-át sikerült foglalkoztatni. A legnagyobb arányban az afgánok vállalnak munkát, az ő esetükben ez 29,7%-os arányt jelent.
A hivatal adatai szerint a foglalkoztatott menekültek 36%-a a vendéglátóiparban tudott munkát vállalni, további 24%-uk pedig alkalmi munkákat vállal.
A CBS adatai szerint a menekültek többsége még nem végezte el azt az integrációs vizsgát, amit a menedékjog megszerzését követően három éven belül el kellene végezniük. 2016 októberében mindössze a menekültek 6%-a tudott átmenni a teszteken, melyek gyakorlatilag csak azt vizsgálják, képesek-e együttélni az európai társadalom tagjaival.

http://www.hidfo.ru/2018/04/a-menekultek-90-a-harom-ev-utan-is-munkanelkuli/