Peter Altmaier német gazdasági miniszter Washingtonban tett látogatása alkalmából egyértelművé tette, hogy az Európai Unió ellenlépéseket fog hozni az amerikai gazdasági szankciókkal szemben.
Az új német nagykoalíció gazdasági és energiaügyi minisztere, Peter Altmaier figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy amennyiben kereskedelmi háborúba lép legközelebbi szövetségesével, az Európai Unióval, ennek az Atlanti-óceán mindkét oldalán súlyos következménye lesz. A miniszter a Handelsblattnak nyilatkozva közölte; az Egyesült Államok is komoly veszteségeket szenvedhet egy ilyen konfliktusban, és ebből valószínűleg egy a kereskedelmi háborúban nem érintett harmadik fél fog profitálni.
Altmaier Angela Merkellel együtt utazott az Egyesült Államokba egy német-amerikai csúcstalálkozóra. Ennek során azt tanácsolta az amerikai vezetőknek, hogy ne próbálják meg aláásni a transzatlanti köteléket, valamint kijelentette; az európai vámunió országai közösen cselekszenek, és az USA Európa megosztására tett kísérletei kudarcot fognak vallani.
A tárgyalások célja európai részről elsősorban az, hogy az Egyesült Államok törölje el az acélimportra kivetett 25, és az alumínium-importra kivetett 10 százalékos tarifát.
A miniszter az ARD hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta, hogy az EU készen áll kompromisszumokat kötni. Ugyanakkor arra a kérdésre nem adott egyértelmű választ, hogy a tárgyalássorozat eredményes lehet-e.

http://www.hidfo.ru/2018/03/nemetorszag-nem-engedi-hogy-az-usa-megossza-europat/Nem szabad hagyni, hogy az USA megossza Európát

Nem szabad hagyni, hogy az európai országok közt megosztottság legyen az Egyesült Államok által tervezett import-tarifák miatt – mondta Heiko Maas német külügyminiszter csütörtökön egy a holland külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.
“Egy másik probléma, amivel szembetalálkoztunk, azzal kapcsolatos, amit az Egyesült Államoktól hallunk, elsősorban bizonyos kereskedelmi gyakorlatok és az importtarifák kapcsán. Különösen fontos, hogy itt Európában mi ne hagyjuk, hogy ők megosszanak minket. Úgy gondoljuk, ezek a tarifák károsak, akadályozzák a kereskedelmet, és minden érintett fél komoly veszteségeket fog szenvedni”mondta.
A külügyminiszter egyúttal kifejezte elismerését azzal kapcsolatban, hogy az EU külügyminiszterei konszenzusra jutottak ebben a kérdésben a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón.
Március elején Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva elrendelte, hogy az Európából érkező acélimportra 25, az alumíniumimportra pedig 10 százalákos vámot kell kivetni.

http://www.hidfo.ru/2018/03/nem-szabad-hagyni-hogy-az-usa-megossza-europat/