A magyar igazságszolgáltatásnak nemcsak a kormányzattól kell függetlennek lennie, hanem idegen országoktól és a külföldről finanszírozott szervezetek befolyásától is. Amennyiben a bíróságok külföldi befolyás alá kerülnek, ez Magyarország szuverenitását veszélyeztetheti.
A magyar igazságszolgáltatásnak nemcsak a kormányzattól kell függetlennek lennie, hanem a külföldről finanszírozott szervezetek befolyásától is – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időknek nyilatkozva. Az igazságügyi vezető szerint ostrom alatt áll a bírói hatalom, egy külföldi ügynökhálózat megpróbálja irányítás alá vonni a magyarországi igazságszolgáltatást.
“A bírói ágnak nemcsak a törvényhozástól és a kormányzattól kell függetlennek lennie, de az ítélkezésre más külső tényezők sem helyezhetnek nyomást. Az igazságszolgáltatás munkáját nem próbálhatják meg befolyásolni, eltéríteni magukat civilnek nevező, valójában külföldi érdekeket szolgáló szervezetek” – mondta.
Völner Pál elmondása szerint az igazságszolgáltatásban rendszeressé váltak a külföldi befolyásolási kísérletek, aminek legnyilvánvalóbb formája a külföldről finanszírozott szervezetek tevékenységében tettenérhető.
“Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy idegen szempontokat képviselő szereplők kísérletet tettek arra, hogy ilyen vagy olyan módon beavatkozzanak a magyar ítélkezésbe.”
A miniszterhelyettes a lapnak nyilatkozva példaként említette, hogy civil látszatú szervezetek százmilliós támogatásokat kapnak egy amerikai milliárdostól a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül, majd ezek a szervezetek a bíróknak szakmai képzéseket tartanak. Bár ez a tevékenység első ránézésre ártalmatlannak tűnhet, az úgynevezett szakmai képzések során a külföldi ügynökhálózat tagjai személyes kapcsolatot tudnak kiépíteni azokkal az emberekkel, akik később büntetőügyekben ítéletet hoznak.
Hálózatépítési tevékenységük pedig nyomásgyakorlással is kiegészül; a miniszterhelyettes szerint “az amerikai spekulánshoz köthető szervezet „bíróságfigyelő rendszert” működtetett, így megfigyelték a bírákat is.”
Völner elmondása szerint a közeljövőben ki kell vizsgálni, hogy vannak-e olyan külső beavatkozások, amelyek veszélyeztetik a független bírói munkát, mert a fentiek során felmerül annak lehetősége, hogy veszélybe került a magyar bíróságok befolyásmentes működése. Mint mondta; a leghelyesebb az lenne, ha az ilyen elemzést a bírói szervezet maga végezné el.

http://www.hidfo.ru/2018/02/veszelybe-kerult-a-magyar-birosagok-befolyasmentessege/