2017. december 6., szerda

Mi történik, amikor a Google nem ért egyet veled?

James Dalmore kálváriája az óriáscégnél, azért mert vállalta a véleményét


James Damore egykor a Google mérnökeként dolgozott. Csupán egykor, mivel a számítástechnika óriásának vezetősége úgy ítélte meg, Damore nem való a Google gépezetbe. Eltávolításának oka egy, Damore által írt, tíz oldalas összefoglaló volt, minek témája egy rendkívül diszkriminatívnak ítélt írás: a nemek aránya közti eltérés okai a számítástechnika világában.
A fenti videóban Damore meséli el a történetét, magyar felirattal! (forrás: PragerU Hungary)
Kutatását negatív hangvételűnek ítélték meg, mondván, a sokszínűség ellen lép fel. A vezetőség véleménye szerint: “téves feltételezést tartalmaz a nemiséggel kapcsolatosan” valamint “káros nemi sztereotípiákat feltételez”.
Pedig éppenhogy Damore írása több megoldási javaslattal is előrukkol, annak érdekében, hogy még több hölgy kollégával tudják színesíteni a technológia világát, anélkül, hogy kontraproduktív diszkriminációhoz kellene folyamodni.
A Google ugyanis nagy előszeretettel diszkriminálja pozitívan a nőket a cégén belül. Más módon jutalmazza a hölgy, illetve férfi kollégáit, vagy tart érzelmekkel jócskán túlfűtött képzéseket a szexista torzítással szembeni küzdelemmel kapcsolatosan. Felfogásuk szerint ugyanis minden társadalmi egyenlőtlenség oka az igazságtalanság.
Annak ellenére viszont, hogy a Google egy üzlet, természetesen megvan a saját szabályzata is. Lévén pedig, hogy emberek milliárdjai a Google platformjain keresztül tájékozódnak nap mint nap, így annak szemléletmódját is hamar magukévá teszik. Ez pedig a Google-t bizonyos szempontból még a kormánynál is hatalmasabbá teszi. Ez viszont azt is jelenti, hogy a technológiai óriásnak hatalmas felelőssége is van, hiszen, valójában csak a saját mottójukat kellene követniük: “ne válj gonosszá”!

A Google nyitott a különböző nézőpontok felé? Vagy csak egy ideológiai visszhang-kamra? Csak kérdezd meg erről James Damore-t, a Google egyik volt programozóját. Kirúgták, mert nem értett egyet a Google (bal-oldali) elveivel. Ebben a videóban, James megosztja velünk a történetét. A videó forrása: https://www.prageru.com/ Források (angol nyelven): Annak ellenére, hogy elfogulatlannak tartja magát, a Google mégis kirúgta egy alkalmazottját pusztán amiatt, mert megkérdőjelezett egy progresszív ötletet, valamint korlátozza a konzervatív tartalmakat. https://medium.com/@Cernovich/full-ja... https://www.realclearpolitics.com/vid... http://www.nationalreview.com/article... http://www.nationalreview.com/article... https://www.youtube.com/watch?v=RPGXk... A Google és a média reakciója a hamisan ‘sokszínűségellenes' címkével ellátott írásra felfedte, hogy mennyire előítéletesek és nem őszinték. http://www.nationalreview.com/article... http://quillette.com/2017/08/07/googl... http://fortune.com/2017/08/07/google-... https://www.blog.google/topics/divers... https://www.realclearpolitics.com/vid... https://medium.com/@Cernovich/full-ja... https://www.youtube.com/watch?v=6NOSD... Ha a Google a felhasználóira is ráerőlteti azt a politikailag korrekt szemléletet, amit az alkalmazottjaira, akkor a szólás- és gondolati szabadság veszélyben van. https://www.realclearpolitics.com/vid... http://www.nationalreview.com/article... https://www.nextplatform.com/2017/07/... http://thehill.com/policy/technology/... https://www.youtube.com/watch?v=SEDuV... Miért vannak nemi különbségek egyes szakmákban? Az egyik legfőbb ok, amit a liberálisok nem hajlandók elismerni, hogy a férfiak és a nők különbözőek. https://stanmed.stanford.edu/2017spri... http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/d... http://quillette.com/2017/07/15/time-... http://www.tandfonline.com/doi/abs/10... A nemi szakadék "korrigálására" szolgáló programok valójában csak növelik a nemek közötti feszültséget, és leértékelik a nők teljesítményét. http://quillette.com/2017/07/15/time-... https://www.cnbc.com/2017/08/14/fired... http://www.tandfonline.com/doi/abs/10... https://stanmed.stanford.edu/2017spri... Az egyes szakmákban jelen levő férfi-nő aránytalanság nem egyszerűen csak a szexizmus eredménye. A férfiaknak és nőknek átlagosan más életcéljaik vannak. https://medium.com/@Cernovich/full-ja... http://quillette.com/2017/07/15/time-... http://www.tandfonline.com/doi/abs/10... Az igazi sokszínűséget soha nem fogjuk tudni elérni, ha nem ismerjük el, hogy a férfiak és a nők biológiailag különbözőek. http://www.nationalreview.com/article... https://stanmed.stanford.edu/2017spri... http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/d... http://www.tandfonline.com/doi/abs/10...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése