Lengyelország megpróbálja az európai országokat meggyőzni arról, hogy állítsák le az orosz gáz importját – mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter. A kritikusok szerint Oroszország gátlástalanul kihasználja a gázpiacon kivívott uralkodó helyzetet, de ennek éppen ellenkezőjét igazolja Lengyelország esete: az ország gázfogyasztásának kétharmadát az orosz gáz fedezi, de aligha mutatkoznak annak jelei, hogy ez hatással lenne a lengyel kormány politikájára.
Lengyelország megpróbálja az európai országokat meggyőzni arról, hogy állítsák le az orosz gáz importját – mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter pénteken egy rádióinterjú során. A lengyel gazdaság gázfelhasználása éves szinten mintegy 15 milliárd köbméter, melyből 10 milliárd köbméter földgázt az orosz Gazpromtól vesznek. Ezt a biztos behozatali forrást akarják lecserélni egy olyan rendszerre, ami még ki sem épült Európában.
“Véget akarunk vetni az orosz gázüzletnek, legkésőbb 2022-ig. Továbbá, megpróbálunk meggyőzni más országokat is – többek közt Horvátországot – arról, hogy építsenek gázterminált az Adriai-tengeren, mely lehetővé tenné a földgáz importját más forrásokból. Emellett technikai együttműködési programot kezdünk az Egyesült Államokkal” – mondta Waszczykowski a Polskie Radio-nak adott interjú során.
A külügyminiszter az interjú során arról is beszélt, hogy országa alapjaiban ellenzi az Északi Áramlat 2 projektet, melynek részeként Németország a maihoz képest duplájára növelné az orosz gáz importját. Az Északi Áramlat 2 gázprojekt Nyugat-Európa legnagyobb energetikai cégeinek (Engie, OMV AG, Royal Dutch Shell, Uniper és Wintershall) közös vállalkozása, ami éves szinten 55 milliárd köbméter gázt juttatna Németországba, ezzel nagy mértékben növelve az “Oroszországtól függést”.
Az orosz gázimport csökkentése az utóbbi évtizedben Európa-szerte az euro-atlanti együttműködést támogató politikai erők kedvelt témája volt. Bár a kritikusok rendszerint azzal érvelnek, hogy Moszkva gátlástalanul kihasználja és politikai befolyás-szerzésre használja a gázpiacon kivívott uralkodó helyzetet, ennek éppen ellenkezőjét igazolja Lengyelország esete; a lengyel kormány gyakorlatilag képes annak közepette ellenségképként megjeleníteni Moszkvát, hogy az ország ugyanúgy az orosz gázra van utalva, mint Magyarország vagy Európa számos más országa. Miközben a lengyel gázfelhasználás kétharmadát a Gazpromtól vásárolják, Lengyelországot aligha lehetne azzal vádolni, hogy Moszkvából diktálják a lengyel kormánypolitikát.
Waszczykowski szerint az orosz gáztól függetlenedést úgy próbálnák elérni, hogy az orosz forrás helyett inkább az Amerikai Egyesült Államoktól vesznek cseppfolyósított földgázt. Ennek jelenleg se az infrastrukturális feltételei nem adottak, se azok a piaci viszonyok, melyek előnyössé tennék Európa számára a jóval drágább amerikai cseppfolyósított földgázra átállást.

http://www.hidfo.ru/2017/11/lengyelorszag-megprobal-meggyozni-mas-orszagokat-az-orosz-gaztol-fuggetlenedesrol/