A külföldről finanszírozott "civilek" régóta aktívan részt vesznek a belpolitikában.
A Társaság a Szabadságjogokért nevű, külföldről finanszírozott szervezet szerint a sajtószabadság csak az ellenzéki sajtóorgánumokra lehet érvényes, és a bíróságok ennek megfelelően kell ítélkezzenek.
“A sajtószabadság […] értelemszerűen csak az államtól ténylegesen független újságírókat és szervezeteket illetheti meg.” – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője egy az Index.hu-n megjelent ideológiai útmutató cikkben.
A megtévesztő módon “vitacikk” néven közölt harcparancs a külföldről finanszírozott civil szervezetek képzésein résztvevő bírák számára közli félreérthetetlen formában a Soros-szervezet állásfoglalását a sajtóperekre vonatkozóan. E szerint a bírósági döntések során csak a külföldről finanszírozott – ellenzéki – szervezeteket támogató sajtóra érvényes a sajtószabadság, a nem velük egy alomból származó lapokra viszont nem érvényes.
A Soros-szervezet tagja szerint a jogegyenlőség egy elvetendő dolog, és az igazságszolgáltatásnak kivételeznie kell a kormánybuktatásban érdekelt újságírókkal.
“Mivel a sajtónak járó alkotmányos védelem csak a kiegyensúlyozott tájékoztatásra képes, a kormánytól független orgánumokat illeti meg, a bíróságok ítéleteinek tükrözniük kell, hogy független lap vagy egy kormánypropaganda-média ügyében döntöttek-e” – írták.
A Soros-szervezet tagja ráadásul kifejti, hogy a kormánypárti sajtóorgánumok alkalmazottaira nem kellene érvényes legyen se a véleménynyilvánítási jog, se a sajtószabadság, és szerintük a bíróságok ennek megfelelő ítéleteket kellene hozzanak.
“A propagandamédia ilyenkor nem hivatkozhat a sajtószabadságra: amikor egy politikus magánügyeiben turkálnak, a politikus magánélethez való jogával szemben nem egy másik alapjog, a polgárok véleménynyilvánítási jogának, a sajtószabadságnak az érvényesítése áll, hanem maga a kormány és annak politikai érdeke. A bíróságnak ezt fel kell ismernie, és ennek megfelelő döntést kell hoznia.”
A TASZ által közölt ideológiai útmutatás szerint a bírák alkalmatlannak bizonyulnak feladataik ellátására, amennyiben nem tudják pozitív diszkriminációban részesíteni a liberális újságírókat.
“A feladat nem könnyű, és súlyos politikai terhet ró a bíróságokra, melyek e szempont mérlegelését a nehézségek ellenére sem kerülhetik meg. Ellenkező esetben alkalmatlannak bizonyulnak egyes alapjogsérelmek orvoslására.”
Korábban az Origo.hu egy oknyomozó írásából kiderült, hogy a külföldről támogatott civil szervezetek gyakran tartanak különböző ideológiai képzéseket bíráknak, ügyészeknek, és megpróbálják saját nézeteik képére formálni a jogásztársadalmat. A történtek után az Országos Bírósági Hivatal egy önkéntesen kitöltendő kérdőívben arról kérdezte a bírákat, hogy tagjai-e valamilyen civil szervezetnek.
Sajtóhírek szerint az amerikai milliárdos több tízmilliós támogatásokat küld a TASZ-nak és számos más szervezetnek. A civiltörvény módosítása után a külföldről finanszírozott civil szervezetek szintén az Index.hu-nak adott interjú formájában hozták nyilvánosságra, hogy nem kívánják betartani a hatályos törvényeket.

http://www.hidfo.ru/2017/10/utasitast-osztogat-a-birosagoknak-a-soros-szervezet/