Az amerikai nagykövetség ügyvivője szerint nincs sajtószabadság Magyarországon. Emiatt megragadják az alkalmat, és felvásárolják az ellenzéki sajtóorgánumokat, hogy biztos kézben legyen a médiaellenzék.
A Magyar Újságírók Szövetségénél tartott beszédében bírálta a kormány médiapolitikáját David Kostelancik, az USA budapesti nagykövetségének ügyvivője – derült ki a 444.hu beszámolójából. Az elhangzottak szerint Magyarországon már nem tud elég nyomást gyakorolni a kormányra a külföldi kézben lévő ellenzéki sajtó, emiatt megszűnt a sajtószabadság.
„A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett” – mondta.
Az ügyvivő beszédéből azonban az is kiderült, hogy
ellenzéki újságírók rendszeres kapcsolatban állnak az amerikai nagykövetséggel.
“Azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztattak minket, hogy az új tulajdonosok diktálta szerkesztőségi irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikket megjelentetniük” – mondta Kostelancik, a 444.hu beszámolója szerint.
Szerdán a külügyminisztérium közleményben reagált az ügyvivő kijelentésére. Eszerint a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének a sajtószabadságról tett keddi nyilatkozata, és az ahhoz hasonló megnyilvánulások nem értelmezhetőek másként, mint kéretlen beavatkozásként a magyar belpolitikába.
Bár a külügyminisztérium mindeddig csak az ideiglenes ügyvivő kijelentésére reagált, úgy tűnik, az amerikaiak épp arra készülnek, hogy saját kézbe vegyék az ellenzéki médiát Magyarországon.
Szeptember végén az Origo.hu arról számolt be, hogy a legnagyobb ellenzéki médiabirodalommal rendelkező – egyébként Bilderberges kötődésű – milliárdos, Simicska Lajos egy budapesti kávézóban amerikai közvetítőkkel tárgyalt. A lap szerint az oligarcha arra készül, hogy amerikai tulajdonba adja a kezében lévő ellenzéki médiabirodalmat, és az Egyesült Államokba menekül az elszámoltatás elől.
A sajtóhírek alapján a hazai titkosszolgálatok és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága egyelőre nem foglalkoznak annak kockázatával, hogy a Magyarországi működő legnagyobb ellenzéki sajtóorgánumok nemsokára egy idegen ország kezébe kerülnek.

http://www.hidfo.ru/2017/10/az-amerikaiak-szerint-nincs-sajtoszabadsag-ezert-sajat-kezbe-veszik-az-ellenzeki-mediat/