Szerbiának nem áll szándékában csatlakozni a NATO-hoz, és arra kéri a katonai szövetséget, hogy tartsa tiszteletben az ország semleges státuszát – mondta Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, moszkvai látogatása során.
“Természetesen, partnerségi programon keresztül kommunikációt folytatunk a NATO-val – számunkra ez az együttműködés ideális szintje, ezzel meg vagyunk elégedve. Rendszeresen emlékeztetjük NATO-partnereinket arra, hogy katonailag semlegesek vagyunk, és nem áll szándékunkban a NATO-szövetség részévé válni – ez részünkről egy erős politikai elhatározás. Ameddig Aleksandar Vucic az elnök és a vezérkari főnök, és én védelmi miniszter vagyok, nem csatlakozunk a NATO-hoz vagy más katonai szövetséghez” – mondta Vulin, Moszkvában tett hivatalos látogatása során.
A miniszter hozzátette, hogy Szerbia a jövőben is biztosítani fogja a hadsereg szükségleteit, de a partnerek tiszteletben kell tartsák az ország katonai semlegességét.
“Szoros együttműködést folytatunk az Oroszországi Föderációval. Katonailag semlegesek vagyunk – ez azt jelenti, hogy mindig azt fogjuk tenni, ami a hadsereg számára jó és szükséges. Együttműködést folytatunk a NATO-val, és együttműködést folytatunk az ODKB-val (Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete), és természetesen kétoldalú megállapodást folytatunk az orosz hadsereggel is, emellett az Egyesült Államokkal és más államokkal, ha abban érdekeltek vagyunk. Továbbra is ezt a fajta politikát fogjuk folytatni, és mindig közelről figyelemmel fogjuk kísérni, hogy az érdekeink érvényesüljenek. Elvárjuk partnereinktől – Oroszország, az Egyesült Államok, NATO, ODKB – annak tiszteletben tartását, hogy a katonai semlegesség fenntartása mellett döntöttünk” – mondta.
Júniusban Vucic szintén azt mondta, a NATO-val folytatott együttműködés nem sérti az ország katonai semlegességét.

http://www.hidfo.ru/2017/08/vedelmi-miniszter-szerbia-megorzi-katonai-semlegesseget/